Bezoekers laten zich informeren over de komende opvang van Oekraïense vluchtelingen in Oldenzaal.
Bezoekers laten zich informeren over de komende opvang van Oekraïense vluchtelingen in Oldenzaal. Foto: Picasa

Oldenzaal helpt met opvanglocatie

Afgelopen woensdagmiddag heeft het Oldenzaalse gemeentebestuur een inloopbijeenkomst gehouden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Omwonenden en belangstellenden konden zich laten informeren over de opvang. In de voormalige VSO-locatie De Sluis aan de Bentheimerstraat worden de komende tijd ruim 60 vluchtelingen opgevangen. Hopelijk in afwachting van een snel einde aan het conflict, waarna zij veilig terug kunnen keren.

OLDENZAAL - Oud en jong Oldenzaal toonden belangstelling en er was alom waardering voor iedereen die op welke wijze dan ook zijn of haar medewerking heeft verleend. Aanstaande maandag worden de eerste Oekraïners in Oldenzaal verwacht. Voor mij is nu al duidelijk dat ze een warm onthaal ten deel zal vallen. Twee bejaarde buurtbewoners waar mee ik sprak gaven de volgende quote: "Ze zullen aan ons goede tijdelijke buren hebben, zet dat maar in de krant!"


De oorlog in Oekraïne houdt ons allen bezig. Er zijn ook veel Twentenaren die hulp bieden waar dit kan; met veel particuliere initiatieven. Zo werd afgelopen zaterdag de actie 'Noot voor Nood' gehouden. Daarnaast worden volop hulpgoederen ingezameld en sommige mensen willen ook al dienen als gastgezin voor tijdelijke opvang. De gemeente, vele inwoners, instellingen en bedrijven in Oldenzaal willen dus graag hun bijdrage leveren.


Met de opvang van 60 vluchtelingen heeft Oldenzaal gehoor gegeven aan het verzoek van de Veiligheidsregio Twente om in Twentse gemeenten op korte termijn noodopvang te organiseren. Regiobreed moeten namelijk 2.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden. Gemeenten proberen hiervoor grotere locaties te vinden die langer beschikbaar zijn. Zo worden in Dinkelland vluchtelingen opgevangen in het lokale klooster.

 De voormalige VSO-locatie is goed bereikbaar en heeft goede voorzieningen. Er staan voldoende bedden en men kan de Oekraïners die op de vlucht zijn een rustplek en eten en drinken bieden. Er zijn goede voorzieningen op het gebied van sanitair en douches. Ook sport en recreatie zijn mogelijk, om zo wat afleiding te hebben van de situatie. Door het Rijk is er besloten dat Oekraïense vluchtelingen zich vanaf volgende week kunnen registreren in de Basis Registratie Personen (BRP). Formeel hoeft dat niet omdat Oekraïners in de Europese Unie vrij mogen reizen, maar door zich te registreren kan er betere ondersteuning worden geboden. De gemeente werkt ook aan een overzicht van de opvang bij particulieren in Oldenzaal. Bent u of kunt u iemand in Oldenzaal die onderdak wil bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne? Dan kunt u dit kenbaar maken door te mailen naar: oekraine@oldenzaal.nl.


De gemeente krijgt veel vragen van betrokken inwoners, ondernemers en organisaties die graag willen helpen. Wie graag wil helpen dan is het advies sluit men zoveel mogelijk aanhaakt bij de reeds bestaande initiatieven, zodat de krachten optimaal  gebundeld worden. Oldenzaal heeft ook een gemeentelijk informatiepunt ingericht, voor meer informatie kunt u bellen met 0541-58 81 11 of 140541 of het WhatsApp nummer 06-22 86 03 83.

Vluchtelingen krijgen een warm onthaal in Oldenzaal


Wie graag wil helpen met donaties van goederen of voor de financiële kosten van deze transporten kan ook kijken op: www.twentevooroekraine.nl

Slaapruimte in de Oldenzaalse opvang.
Pen