Michael Sijbom, Hennie Weda en Harry Nijhuis bij het klootschietersmonument op 't Kolkersveld. Klootschieten heeft niet alleen sportieve, maar ook vooral cultuurhistorische waarde.
Michael Sijbom, Hennie Weda en Harry Nijhuis bij het klootschietersmonument op 't Kolkersveld. Klootschieten heeft niet alleen sportieve, maar ook vooral cultuurhistorische waarde. Foto:

Sportief erfgoed op de klootschietbaan

Vorige week woensdag ontmoette ik op de baan van Klootschietvereniging Kolkersveld in Overdinkel Michael Sijbom, oud-burgemeester van Losser en directeur van Landschap Overijssel. We troffen elkaar bij het klootschietersmonument van wijlen Johan Poorthuis.

OVERDINKEL - Voorzitter Hennie Weda van Klootschietvereniging Kolkersveld was niet vergeten zijn wensenlijstje mee te nemen. Namens de klootschieters maakte Weda aan de directeur van Landschap Overijssel duidelijk wat de wensen en verlangens zijn. We gaan even terug in de rijke historie van de vele klootschietverenigingen in de gemeente Losser voor wat context. 


Destijds waren er acht vereniging in Losser bezig met klootschieten. Bij mij komt als eerste de naam van Johan Poorthuis in beeld. Hij genoot destijds in deze wereld een grote bekendheid, als mede-oprichter van K.V. Dorp Losser in 1930. Hij liet zijn sporen na bij de Twentse Klootschieters Bond en de Losserse Klootschieters Federatie. Niet voor niets kreeg hij op de Kolkersveldbaan in 1992 zijn klootschietersmonument. Hier troffen we vorige week Michael Sijbom, wethouder Harry Nijhuis van de gemeente Losser, belast met sport, cultuur en cultureel erfgoed en dus voorzitter Hennie Weda van klootschietersvereniging Kolkersveld. Voor Michael Sijbom geen onbekende plek en geen onbekende sport, want hij heeft in het verleden tijdens zijn burgemeesterschap van Losser (2011-2018) menig klootje laten rollen over de Twentse dreven. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt het Overijsselse landschap met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie met waarde voor mens, planten en dieren om in te leven en om het te beleven in brede zin.


En dat doet Michael Sijbom niet alleen, ook het gemeentebestuur van Losser en de klootschieters. De baan is eigendom van Landschap Overijssel, gelegen in een prachtig natuurgebied. Voorzitter Hennie Weda praatte hen bij over de conditie van de schitterend gelegen baan aan de Beerninksweg, direct aan de Ruhenbergerbeek. Landschap Overijssel en de klootschietvereniging Kolkersveld hebben een bijzondere relatie met elkaar. Eerder was de locatie en omliggend natuurgebied in eigendom van een particulier die het niet wilde verkopen. Lang zag het ernaar uit dat de klootschieters hun vertrouwde plek na al die jaren zouden moeten opgeven. Uiteindelijk bracht de aankoop van het fraaie natuurgebied van 10 hectare door Landschap Overijssel de redding.


Beide vonden elkaar in een langjarig huurcontract. Bestuur en leden Kolkersveld zetten zich in als vrijwilliger voor het natuurbeheer van het gebied. "Een prachtige combinatie waar sport, natuur en cultureel erfgoed elkaar versterken", zegt wethouder Harry Nijhuis. Duidend op de opmerking van Hennie Weda. "wensen en verlangens”. De banen van 't Kolkersveld zijn langs de Invalsweg maar ook langs het fietspad naar Overdinkel kan men de klootschietbaan betreden. Met name de bebording ontbreekt die aangeeft dat hier geen honden mogen komen. De toegang achter op de banen en een ingang aan de voorzijde aan de Beerninksweg is voldoende om de mensen te kunnen laten genieten van dit mooie stukje natuur. Hopelijk kan Landschap Overijssel hier iets ondernemen.


Verder heeft de vereniging de intentie om in het clubgebouw 't Kolkershoes een klein museum in te richten. De eerdere plannen om een klootschieters museum te realiseren op het erve Kraesgenberg zijn op niets uitgelopen. Daarnaast heeft de vereniging goede contacten met de plaatselijke VVV, die toeristen de gelegenheid biedt om kennis te maken met deze oeroude sport. Iets wat zij de komende jaren verder willen versterken.

Johan Poorthuis; geruime tijd één van de belangrijkste kartrekkers bij het klootschieten in Losser.
Pen