Noaberhopper moet een mooie aanvulling worden op het bestaande openbaar vervoer, gericht op ritten van en naar 'hubs'.
Noaberhopper moet een mooie aanvulling worden op het bestaande openbaar vervoer, gericht op ritten van en naar 'hubs'. Foto: The Place To Bibi

Noaberhopper gaat komende maandag van start in Twente

De nieuwe vervoersdienst Noaberhopper gaat maandag van start. Donderdag werd het officiële persmoment gehouden in Oldenzaal. Wethouder Anja Prins van Losser en gedeputeerde Bert Boerman van de Provincie Overijssel maakten de eerste rit met de nieuwe vervoersdienst.

TWENTE - De Noaberhopper is een nieuwe vorm van deeltaxivervoer, die gebruikt kan worden voor kortere ritten van en naar zogeheten 'hubs'. Dit kan bijvoorbeeld een station zijn, maar ook een winkelcentrum, ziekenhuis of andere drukbezochte plek. De dienst kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de laatste kilometers van een reis af te leggen, zoals van een station naar huis. In tegenstelling tot een reguliere taxi is reizen van adres naar adres niet mogelijk; je kunt hem dus niet gebruiken voor familiebezoek.

Met ingang van 21 maart kunnen reizigers ritten met de Noaberhopper boeken. Dit moet dan via de Twentse mobiliteitsapp Goan! Deze moet reizigers flexibeler maken in hun vervoerskeuzes. De Noaberhopper is eerst als pilot actief in de gemeenten Haaksbergen, Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen en Twenterand. Ritten zijn te boeken van 09.00 tot 21.00 uur. Men betaalt een starttarief van 3 euro en 50 cent per kilometer. Ritprijzen zijn dan minimaal 6 euro en maximaal 10,50 euro. Een standaardrit is maximaal 15 kilometer, maar men kan ook meerdere ritten boeken die op elkaar aansluiten om zo verder te kunnen reizen. Ritten kunnen uiterlijk één uur voor vertrek geboekt worden. Omdat ritten uitgevoerd worden als deelvervoer van en naar hubs kunnen meerdere reizigers tegelijk gebruik maken van de dienst.

Om deze dienst uit te voeren wordt de overcapaciteit uit de taxibranche ingezet. Vervoerders zoals Brookhuis hebben bijvoorbeeld busjes die ingezet worden voor leerlingenvervoer, maar in daluren niet of nauwelijks gebruikt worden. Door deze onbenutte capaciteit in te zetten worden voertuigen dus ook efficiënter gebruikt.

Wie meer wil weten over de nieuwe dienst of de locatie van de hubs kan kijken op: www.noaberhopper.nl

Pen