Met uitzondering van Tubbergen waren de verschuivingen verder niet heel groot. Wel wisten lokalen hun positie te versterken.
Met uitzondering van Tubbergen waren de verschuivingen verder niet heel groot. Wel wisten lokalen hun positie te versterken. Foto:

Opschudding in Tubbergen, verder vooral lagere opkomst verkiezingen

De verkiezingen zitten er weer op! Er viel deze week weer veel te kiezen in Noordoost-Twente. Op het moment van schrijven zijn de uitslagen op partijniveau bekend, waardoor we een goed beeld hebben van hoe de vlaggen erbij gaan hangen de komende vier jaar. De exacte invulling van de raden weten we pas wanneer ook echt de stemmen per kandidaat geteld zijn.

TWENTE - Over het algemeen zijn er geen grote verschuivingen, met uitzondering van Tubbergen. Het gaat vaak meer om percentages die men wint of verliest, niet zozeer de zetels zelf. De Noordoost-Twentse kiezers lijken van nature ook relatief honkvast. Wel daalde over de gehele linie de opkomst. We nemen even kort de uitslag per gemeente door.


Oldenzaal
De Werknemers Groepering blijft de grootste partij met ruim 35,7 procent van de stemmen. Dit is goed voor 9 zetels, ten opzichte van de huidige 7 zetels. Het CDA verliest een zetel en gaat van 5 naar 4. De VVD gaat ook van 5 naar 4. Nieuwkomer Solidair Oldenzaal heeft gelijk 2 zetels, evenals de PvdA. GroenLinks gaat van 3 naar 1 zetel en D66 blijft stabiel op 1 zetel. Opkomst: 53,7 procent, in 2018: 58,3 procent.


Losser
Burgerforum blijft stabiel op 7 zetels met 38,3 procent van de stemmen. Dit is nu wel een absolute meerderheid: de tweede partij CDA gaat namelijk van 7 naar 6 zetels. D66 won een zetel en staat nu op 2 zetels. Daarna volgt de PvdA met 2 zetels en VVD gaat van 3 naar eveneens 2. Opkomst: 54,4 procent, in 2018: 55,5 procent.


Dinkelland
Lokaal Dinkelland is nu de absoluut grootste partij met 8 zetels, eerder had men er 7. Deze pakte men van het CDA, wat  van 8 naar 7 zetels ging. De VVD behaalde iets meer stemmen maar bleef op 3 zetels. Hierna volgt PvdA/GroenLinks met een stabiele 2 zetels. Burgerbelangen Dinkelland komt met 1 zetel in de raad. Opkomst: 59,2 procent, in 2018: 65,3 procent.


Tubbergen
Het CDA blijft de grootste partij, maar leverde wel flink in: men gaat van 12 naar 'slechts' 6 zetels. Dit zal ongetwijfeld de nodige opschudding geven in de lokale politieke verhoudingen. Gemeentebelangen VVD wist van 4 naar 5 zetels te groeien. Nieuwkomer Keerpunt 22 is gelijk de derde partij in Tubbergen met 4 zetels. Ook nieuwkomer Lokaal Sterk pakt gelijk 3 zetels. De PvdA ging terug van 2 naar1 zetel. Opkomst: een nette 64,5 procent, een lichte daling ten opzichte van 2018: toen 65,4 procent.