Miep vierde afgelopen weekend haar verjaardag met familie.
Miep vierde afgelopen weekend haar verjaardag met familie. Foto: Picasa

Miep de Vries viert 97-ste verjaardag

Algemeen

Afgelopen zondagmorgen was ik even in Agelo op bezoek bij Miep de Vries om haar verjaardag te vieren samen met haar Oldenzaalse familie. Miep de Vries werd zondag 97 jaar en geniet van haar oude dag in de Amanshoeve in Agelo. Hier krijgt ze zorg en aandacht die past bij haar levensfase. 

AGELO - Ze krijgt zorg op maat, en ik merkte tijdens deze ontmoeting dat ze niet meer zo gebukt gaat onder de last uit het verleden, toen ons land werd bezet. Ze vertelt direct dat ze niet meedoet aan de hulp voor Oekraïne: “daar ben ik te oud voor”. 

Miep de Vries is en blijft met haar oorlogsverleden begaan. Toch is er berusting, berusting is het goede woord. Miep berust, maar beelden van toen komen zo weer op haar netvlies, wanneer het verleden over de ramp op de Groote Markt in Oldenzaal weer ter sprake komt. Ze weet nog goed dat ze voor drie jaar geleden met mij uitvoerig heeft gesproken over de oorlogswinter 1944 - 1945 en over haar verblijf in Oldenzaal in oorlogstijd. Ze heeft destijds haar verhalen verteld en u hebt kunnen lezen over de barre voettocht die ze maakte samen met haar beide zussen in de oorlogswinter 1944, van Overschie naar Oldenzaal.

Miep de Vries, een kranige en sterke vrouw, herinnert mij aan de verhalen die ik destijds mocht opschrijven en die zijn vastgelegd. Een serie van twaalf afleveringen in de Hart-krant over de barre voettocht van Overschie naar Oldenzaal en haar verblijf in Oldenzaal ten tijde van oorlog en bevrijding. Corona heeft mij er even van weerhouden om haar te bezoeken, maar nu ben ik er  om haar te feliciteren met haar 97-ste verjaardag. Namens het redactieteam van de Hart-kranten kom ik haar een bloemetje bezorgen. Aan de verhalen die ze destijds vertelde ontbreekt voor u geachte lezer nog het verhaal van de bevrijding en het bevrijdingsfeest op 8 mei 1945 in Oldenzaal met de ramp die zich destijds op de Groote Markt voltrok. Haar verhaal van de explosie op de Groote Markt in de nacht van 8 mei 1945 waar ze direct na de explosie getuige van was.

Binnenkort gaan we haar verhaal publiceren, het verhaal waarbij haar neef Johnny Holtel (34) om het leven kwam. Twee jaar geleden vertelde ze over het drama, dat zich in die bewuste nacht op de Groote Markt in Oldenzaal voltrok. Haar verdriet werd opnieuw herbeleefd, toen ze vertelde over Johnny Holtel en het jonge meisje in een wit bruidskleed, Dinie Croonen, dat lag opgebaard in die donkere kerk in Oldenzaal. Bij een vorig bezoek heb ik haar de foto’s laten zien van het gedenkteken dat door de Werkgroep 8 mei 1945 is gerealiseerd. Voor drie jaar geleden schreef ik haar verhaal op over haar belevingsnacht en dagen na de ramp die zich voltrok. Nu geeft ze mij de vrijheid om haar verhaal te publiceren. In de aanloop naar de bevrijding kunt u haar verhaal lezen.