Veel aandacht voor de Joodse begraafplaats aan de Lyceumstraat. Ook hier wil men meer aandacht voor.
Veel aandacht voor de Joodse begraafplaats aan de Lyceumstraat. Ook hier wil men meer aandacht voor. Foto: Picasa

Mooie wandeling Bevrijdingsroute

Afgelopen week schreven we al over de nieuwe Bevrijdingsroute; één van de vele initiatieven die de komende tijd gerealiseerd worden in Oldenzaal en eentje die ook goed past binnen de komende 4 en 5 mei thematiek. Afgelopen dinsdag werd een proefwandeling gehouden van deze nieuwe tocht.

OLDENZAAL - De deelnemers troffen elkaar om 13.00 uur op de parkeerplaats van sportcentrum Vondersweijde. Een stralende zonnige dag en een grote groep aan deelnemers voor de concept wandel- en scootmobieltocht die vanmiddag voor het eerst wordt gelopen. Willy Brons (oorlogsveteraan, penningmeester KBO Oldenzaal, stadsgids) en Bennie Wekking (oorlogsveteraan en stadsgids) zijn de afgelopen maanden druk in de weer geweest om deze eerste Oldenzaalse Bevrijdingsroute in wording uit te zetten.

De route is zowel geschikt om te wandelen, maar ook specifiek voor gebruikers in een scootmobiel. Er zijn immers de nodige senioren die herinneringen ophalen aan de oorlog of er meer over willen weten. Maar niet iedereen wandelt even soepel als vroeger. Het werd een route met veel verhalen, waarbij ruime aandacht wordt gegeven aan de gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Oldenzaal hebben plaatsgevonden. 


De deelnemers van de Bevrijdingsroute waren zeer ingenomen met de eerste uitgezette route. Er zijn diverse plekken opgenomen in de route die elk hun eigen verhaal vertellen. Zoals de begraafplaats aan de hengelosestraat, het Twents Carmel Lyceum met het verhaal van de op 15 mei aanstaande heilig verklaarde Titus Brandsma, de Joodse begraafplaats aan de Lyceumstraat, huize Irene, het station met het verhaal van spoorman Jan J. Zorn en meerdere plekken in Oldenzaal stad die passen bij de vele verhalen van Oldenzaal in oorlogstijd en na de bevrijding.
 

De route is in concept gereed en duurt minimaal twee uur en is 4,5 km lang. De deelnemende wandelaars waren onder de indruk over dat wat de vertellers Willy Brons en Bennie Wekking allemaal hadden vergaard. De stadsgidsen van deze Bevrijdingsroute staan tijdens de Bevrijdingswandeling stil bij verschillende plaatsen en gebouwen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders heeft plaatsgevonden. De Bevrijdingswandeling door Oldenzaal biedt dus ook aan het basis- en voortgezet onderwijs de mogelijkheid om de geschiedenis van Oldenzaal in oorlogstijd tot zich te nemen. 

Meer en meer staan mensen stil bij, en af en toe letterlijk stil tijdens de tocht. Een negentig jarige geboren voor 1940 in Rotterdam en nu al jaren wonende in Oldenzaal, was zeer onder de indruk van de verhalen van de meester vertellers. Willy Brons en Bennie Wekking kregen waarderende woorden van de deelnemers. Ze gaan nu de in concept beproefde verhalen aan papier toevertrouwen, dat biedt daarna ook de mogelijkheid om individueel deze Bevrijdingsroute te te voltooien.

Verhalen over de oorlog blijven levend met de route
Meester vertellers Willy Brons en Bennie Wekking. Zij geven kleur aan de bijzondere wandeling.
Pen