De Oldenzaalse hoogheden; een bonte groep zwaait dit jaar de scepter tijdens het lokale carnaval in de Boeskoolstad.
De Oldenzaalse hoogheden; een bonte groep zwaait dit jaar de scepter tijdens het lokale carnaval in de Boeskoolstad. Foto: Picasa

Oldenzaal viert eindelijk carnaval!

Algemeen

De vele uitnodigingen om deel te nemen aan het opkomen van de vele Oldenzaalse carnavalsprinsen afgelopen vrijdag en zaterdag heb ik naast mij neer gelegd. Ook al omdat ik in het verleden minimaal heb deelgenomen aan het feesten van de natten en de drogen. “Kun je nog wat foto’s maken?” was de vraag van de hoofdredacteur. Ja dat kon, dus trok ik zondagochtend gewapend met camera en mondkapje naar hartje stad en legde de presentatie van de hoogheden vast.

OLDENZAAL - Bij de Residentie van de Kadolstermennekes werd een fotomoment gehouden. Stadsprins Rob Davina en Sik Marco Geersen waren van de partij. Het was nog een hele toer om dit gezelschap te doen vastleggen en te portretteren Maar het is gelukt zoals u ziet.

Graaf Johnny en gravin Brenda (Markloawen), vorst Rick (Blaanke Boeskeulkes), Stadsprins Rob (Kadolstermennekes), Jonkheer Richard (Vennemuskes), vorst Jan (Glasbloazers), Opperdar Roy (Thijdarren) en Hertog Mattthijs (Oelewappers) werden keurig op rij geplaatst door de organisatoren van de Kadolstermennekes. “Wel met een dubbel gevoel”, zo sprak één der Hoogheden, “maar wie mot Vedan.”

Carnaval is dit jaar al iets kleinschaliger dan normaal in Oldenzaal. De actualiteiten rondom de oorlog in Oekraïne speelt uiteraard mee. Het is voor de hoogheden dan ook dubbelop. Feest vieren en de oorlog zo dichtbij. Het laat ook deze Oldenzaalse carnavalsvierders niet onberoerd. “Het is verschrikkelijk erg wat er gebeurt in Oekraïne”, zegt Brenda gravin van de Markloawen. In Duitsland is carnaval dit jaar op vele plaatsen afgeblazen in verband met de oorlog in Oekraïne. Bij ons in Nederland gaat het feest ondanks alles wel gewoon door. In het verleden zijn oorlogen voor Nederland weleens reden geweest om carnaval niet door te laten gaan. 

Vanzelfsprekend ging carnaval tijdens de Tweede Wereldoorlog niet door. Ook werden verschillende carnavalsfeesten afgeblazen toen de Golfoorlog vlak voor carnaval uitbrak. Die situaties worden nu vergeleken, met de oorlog in Oekraïne maar is dat terecht? Destijds waren we als Nederland zelf in oorlog, dat is nu niet het geval. Vorst Jan van de Glasbloazers kreeg van mij zondagmiddag even extra aandacht; hij heeft maar liefst 100 matrassen geschonken aan de mensen in Oekraïne. Ze zijn onderweg. Als de Grote Twentse Carnavalsoptocht op zondag 10 april net zo verloopt als het afgelopen weekend met de presentaties en opkomstem van de hoogheden dan kan Oldenzaal zeggen dat er op gepaste wijze carnaval is gevierd.

Vorst Jan de schenker van 100 matrassen.
Afbeelding