Een biodiverse leefomgeving is belangrijk voor het behouden van nuttige insecten zoals bijen en vlinders.
Een biodiverse leefomgeving is belangrijk voor het behouden van nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Foto:

Gratis bloemenzaad voor Bloemenlint

Een groene, fleurige omgeving heeft veel voordelen. Naast dat een kleurrijke bloemenzee gewoon mooi is om naar te kijken, is het ook nuttig voor het behouden van insecten zoals bijen en vlinders. De Groene Loper Losser-Oldenzaal zet zich al jaren in om deze gemeenten biodiverser te maken. Daarom kunnen mensen nu ook weer gratis bloemenzaad aanvragen.

OLDENZAAL/LOSSER - Onder de noemer Bloemenlint wil men zoveel mogelijk grond, kavels, tuinen, plantsoenen en 'stoeptegeltuintjes' inzaaien met bloemenzaad. Dit zadenmengsel is vrij van bestrijdingsmiddelen en biedt voedsel aan de bijen, vlinders en andere insecten. Goed voor de biodiversiteit en insecten, bovendien is het een prachtig gezicht. Er is voor inwoners van de gemeenten Losser en Oldenzaal gratis zaad beschikbaar zodat zij samen een prachtig Bloemenlint kunnen realiseren.

Mensen die maximaal 500 vierkante meter grond ter beschikking willen stellen kunnen contact opnemen met jan.oldekamp@gmail.com Geef dan naam, adres, telefoonnummer en een emailadres door, evenals de ligging en omvang van het perceel in vierkante meter. Het moet dan wel gaan om een plek die voldoende zon krijgt, zodat de bloemen optimaal kunnen groeien. In maart/april ontvangt men dan bericht van de Groene Loper dat het zaad afgehaald kan worden. Hier zit dan ook een zaainstructie bij. Vervolgens kan men het perceel zaai klaar maken en inzaaien. Dit doet men bij voorkeur in de periode maart tot en met mei. De Groene Loper ontvangt dan uiteindelijk ook graag een foto van het perceel in bloei. Deze  foto's worden gebruikt voor info-doeleinden. 


Op de dag van de aarde (22 april) wordt aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Een pracht van een gelegenheid om in actie te komen voor het Bloemenlint 2022, aldus de Groene Loper Losser-(ldenzaal. Doel van het Bloemenlint is ook inwoners en vooral kinderen bewust te maken van de waarde van bloemen voor de insectenwereld en ons voedsel. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid doen deze nog dienst als voedsel en/of schuilplek voor diverse vogels en kleine dieren. Zo kunnen we allemaal een (kleine) bijdrage leveren aan het mooier maken van onze omgeving en het leven van diverse dieren in het algemeen en de insecten/bijen in het bijzonder. Het gaat namelijk nog steeds slecht met bijen en hommels in Nederland. Deze superbestuivers zijn echter van groot belang voor de voedselproductie en het natuurlijk milieu. Zij kunnen dus absoluut een steuntje in de rug gebruiken door een goede leefomgeving te creƫren, aldus de Groene Loper.

Pen