De Oldenzaalse veteranen Willy Brons en Bennie Wekking.
De Oldenzaalse veteranen Willy Brons en Bennie Wekking.

Bevrijdingsroute: wandel in vrijheid

Algemeen

We zitten in de eerste dagen van maart; voor je het weet staat mei weer voor de deur. De komende tijd worden weer de nodige activiteiten gehouden rond het thema vrijheid, vrede en bevrijding. Zeker in deze bijzondere tijd een belangrijk iets om bij stil te staan. In Oldenzaal probeert men om dit nog breder onder de aandacht te brengen. Zo is er ook een nieuwe Bevrijdingsroute in ontwikkeling.

OLDENZAAL - De voorbereidingen voor de Bevrijdingsroute door Oldenzaal zijn in volle gang. Willy Brons en Bennie Wekking twee Oldenzaalse oorlogsveteranen hebben inmiddels een concept-route uitgezet. Een route die zowel voor wandelaars als mensen in een scootmobiel geschikt is. De route schenkt veel aandacht aan gebeurtenissen in Oldenzaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. De route is in concept gereed. De wandeling duurt minimaal twee uur en is 4,5 km lang. 

Bijzonder is dat deze twee Oldenzaalse oorlogsveteranen op vele fronten actief betrokken zijn bij activiteiten die passen bij het promoten van hun stad Oldenzaal evenals het levend houden van de Oldenzaalse oorlogsgeschiedenis in de brede zin. Opdat wij niet vergeten. Stadswandelingen in Oldenzaal zijn de afgelopen jaren al zeer in trek bij het publiek, zeker bij de toeristen die zich meer en meer aanmelden bij Stadspromotie Oldenzaal voor een stadswandeling. Daarnaast zijn ook de torenbeklimming en andere wandelingen erg populair. Het toevoegen van een thematische Bevrijdingsroute is dan ook een logische stap. Het is ook een mooie manier om Oldenzalers zelf beter te informeren over de gebeurtenissen tijdens de oorlog in hun eigen stad.

Een aantal plekken die in de route zijn opgenomen hebben hun eigen verhalen. Zoals het bombardement in de Lyceumstraat, de Joodse begraafplaats bij het Titus Brandsma Lyceum, het station waar de Joden afgevoerd werden en andere objecten die onlosmakelijk verbonden zijn met de oorlog. De stadsgidsen van deze Bevrijdingsroute staan tijdens de wandeling stil bij verschillende plaatsen en gebouwen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets heeft plaatsgegrepen. De Bevrijdingswandeling door Oldenzaal biedt dus ook aan het basis- en voortgezet onderwijs de mogelijkheid om de geschiedenis van Oldenzaal in oorlogstijd tot zich te nemen. Meer en meer staan mensen stil bij, en af en toe letterlijk stil tijdens de tocht.

Onderweg kom je van die plekken tegen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Even stilstaan en de vraag stellen: ken je Titus Brandsma? Waarbij je dan als antwoord krijgt: ja dat is mijn school. De weg van informatie geven ligt dan open. Dan sta je er toch wel even bij stil. En dan hoor je: ik ben wel blij dat zij die moeite voor ons hebben gedaan, dat zij ons hebben bevrijd, we waren er zelf wel niet bij, maar het moet zeker aandacht krijgen en herdacht worden.

De (concept) Bevrijdingswandeling start bij zwembad Vondersweide en wordt georganiseerd door KBO-PCOB en Oorlogsveteranen Oldenzaal. Dinsdag 8 maart om 13.00 uur wordt een eerste wandeling gestart bij Vondersweide. Hier zijn geen kosten aan verbonden en iedereen is welkom om deel te nemen. Men moet 10 minuten van tevoren aanwezig zijn. Leerzaam, maar ook een mooie gelegenheid om even de deur uit te zijn en de eenzaamheid te doorbreken door samen te wandelen. Nieuwe contacten leggen met mede senioren en junioren.

De KBO-PCOB wandelgroep in Oldenzaal