Ook Oldenzaler Wim Gaalman deed zijn zegje.
Ook Oldenzaler Wim Gaalman deed zijn zegje. Foto: Picasa

Samen in actie tegen eenzaamheid

Corona had en heeft een behoorlijke impact op ons sociale leven, ook hier in Oldenzaal. De afgelopen jaren zie ik dat er ook in Oldenzaal mensen zijn die zich eenzaam of zelfs buitengesloten voelen. De verkiezingen staan voor de deur; gevestigde partijen en nieuwkomers zoals Solidair Oldenzaal dingen naar de gunst van de kiezer. Een goed moment om ook bij hen weer aandacht te vragen voor de Oldenzaalse senioren.

OLDENZAAL - Kijk je om je heen dan zie en hoor je dat veel senioren zich buitengesloten voelen. Ouderenorganisaties zouden ook meer activiteiten moeten ontplooien en aandacht dienen te geven aan de eenzame, de zieke en gehandicapte medeburgers. Het is een pakkende slogan: Een tegen Eenzaamheid, die het Ministerie van VWS propageert. Er is een prachtplan dat financieel werd ondersteund door de gemeente: 'Twents Zilver', waarbij alleenstaande oudere mannen konden aanschuiven aan de Proattoafel. Dit is vooralsnog ter ziele gegaan.

Ook de aandacht voor de dementerende medemens, samengevat in de ambitie voor een 'Dementievriendelijk Oldenzaal', komt onvoldoende van de grond. Humanitas, Zorgfederatie Oldenzaal, Impuls, Wijkkracht, Kaliber Kunstenschool en de bibliotheek zouden alles in het werk moeten stellen om de Oldenzaalse eenzame en zich niet meer betrokken voelende medeburgers aandacht te geven. Zingeving, dat is waar het om gaat. Vrijwilligerswerk kan hier een rol in spelen, maar helaas neemt dit af. Wie helpt die eenzame die is uitbehandeld en waarvan de kinderen ver weg wonen? Wie zorgt er voor die eenzame die alleen in het serviceflat woont en beperkt is in zijn gaan en staan? Maak duidelijk en publiceer wekelijks welke mogelijkheden er dagelijks zijn om deel te nemen aan één of meerdere activiteiten in de stad.

Ik moet niet al te somber zijn, want er is ook zeker positieve reuring in de stad. De Oldenzaalse oorlogsveteranen Willy Brons en Bennie Wekking zijn bezig met het ontwikkelen van een wandel- en scootmobiel bevrijdingroute langs gedenkwaardige plekken in de stad. Dinsdag 8 maart wordt er (proef) gewandeld samen met de KBO wandelgroep. Zin om mee te wandelen? De start is dinsdagmiddag 8 maart om 13.00 uur bij zwembad Vondersweide. Ook de wandelgids met wandelroute langs de Stolpersteine in Oldenzaal krijgt zijn afronding. Henk Winkelhuis is druk bezig om de Oldenzaalse scholieren te enthousiasmeren om deel te nemen aan de eerste Oldenzaalse Stolpersteine poetsdag op 4 mei. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur heb ik deelgenomen aan opnamen voor de podcast voor 'Solidair Oldenzaal'. Geen politieke voorkeur uitgesproken, wel kenbaar gemaakt waar Solidair Oldenzaal zich voor mag gaan inspannen. Dit in navolging van voorganger Wim Gaalman. Langzaam keren we terug naar het oude, maar ook met nieuwe initiatieven. Goed dat er weer reuring is in hartje stad!

Pen