Het historische landgoed heeft bezoekers veel te bieden op het gebied van cultuurhistorische waarde en natuurbelevenis.
Het historische landgoed heeft bezoekers veel te bieden op het gebied van cultuurhistorische waarde en natuurbelevenis. Foto: Picasa

Rossum: mooiste deel van Twente?

Zondagmiddag 20 februari 2022. Rossum, omgeving Havezate Evereloo. Het is een regenachtige zondagmiddag; tijd om eens te kijken hoe de waterloop en waterhuishouding in het gebied van Noordoost-Twente zich voltrekt.

ROSSUM - Het Waterschap Vechtstromen heeft het project 'Watercollectief Twente' in uitvoering. We weten dat Noordoost-Twente een kwetsbaar gebied is als het op de watervoorziening aan komt. Noordoost-Twente is voor mij het mooiste deel van Twente. Dat vindt ik niet alleen, maar vele Twentenaren en veel recreanten die soms van heinde en verre komen om te genieten van de natuur en de gastvrijheid in Noordoost-Twente delen deze mening. 


Naast recreatie is er in dit gebied ook sprake van kleinschalige agrarische activiteiten. Er is dus veel te doen in het gebied  en dat willen we ook graag zo houden. De hooggelegen zandgronden, het grootste deel van het gebied, zijn volledig afhankelijk van regen en aanvoer van water uit de Dinkel. In tijden van extreme droogte betekent het dat hier snel problemen optreden voor natuur en landbouw. Het aanwezige water wordt door het hoogteverschil snel afgevoerd en als de regen uitblijft, verdroogt het gebied al snel.


Vandaag bleef de regen niet uit, zeik- en zeiknat, toch maar even zien hoe de activiteiten bij het project Vechtstromen verlopen. In zeer korte tijd heeft men uitvoering gegeven aan het herstel en verbetering van de waterloop. De Dinkel levert buiten zijn eigen stroomgebied onvoldoende water. Het is dus zaak om in tijden van droogte zo lang mogelijk en zo veel mogelijk water vast te houden in het gebied. Voor enkele jaren geleden zijn daar de eerste stappen toe gezet en nu wordt daar een vervolg aangegeven.


Samen met particulieren de eigenaren van agrarische gronden en natuurgronden in het gebied is er bekeken waar zich kansen voordoen om water anders te laten lopen en langer vast te houden. Om zo voorbereid te zijn op drogere tijden. Op het Everloo bevindt zich een grachtenstelsel. Vroeger werd de gracht gevoed door water dat vanuit het zuidelijk gelegen natuurgebied het Roderveld en het westelijk gelegen landbouwgebied afwaterde op de gracht van het Everloo, een gegraven watergracht. In de 20e eeuw werd voor de optimalisatie van de landbouw een nieuwe watergang gegraven. Deze watergang watert direct af op de Roelinksbeek en is niet verbonden met de gracht. Hierdoor is het grachtenstelsel een geïsoleerd systeem geworden. De gracht wordt nu nog hoofdzakelijk gevoed met regenwater en in mindere mate, met lokaal grondwater. In de zomer valt het gebied droog. Op de bodem van de gracht heeft zich een flinke sliblaag afgezet. De gracht heeft momenteel een diepte van 1,3 m ten opzichte van het maaiveld. Het Everloo is een landgoed met een karakteristiek, monumentaal bouwhuis. Het landgoed grenst aan het natuurgebied Roderveld. Natuurmonumenten heeft mede dankzij de financiële steun van veel leden het Everloo aangekocht. Met deze aankoop zijn de natuur- en cultuurhistorische waarden voor de toekomst veiliggesteld. Water, dieren, planten én bezoekers hebben meer ruimte gekregen. Het voorjaar is op komst en de vele festivals en evenementen zullen de bezoekers een verfraaide omgeving van het Everloo bieden, waar het goed vertoeven is voor jong en oud op minder regenachtige zondagen.

Het Waterschap Vechtstromen heeft al veel werk verricht om de waterhuishouding op het Everloo te verbeteren.
Pen