Wethouder Erik Volmerink plakt zelf een sticker op zijn afvalcontainer, die net buiten beeld staat in deze verticale foto.
Wethouder Erik Volmerink plakt zelf een sticker op zijn afvalcontainer, die net buiten beeld staat in deze verticale foto. Foto:

Uitleg over verpakkingsafval

De gemeente Tubbergen en afvalinzamelaar ROVA zijn al enige tijd bezig om goed inzamelen van de diverse afvalstromen te stimuleren. Met name bij verpakkingsafval valt nog veel winst te behalen, zo blijkt uit diverse steekproeven. Een nieuwe sticker moet inwoners beter laten recyclen.

TUBBERGEN - In de praktijk blijkt dat het nu voor sommigen niet helemaal duidelijk is wat wel en niet bij het verpakkingsafval mag. In algemene zin mogen hier plastic verpakkingen in, metaalverpakkingen (blikjes) en drankkartons. Maar er zijn ook de nodige uitzonderingen en items die wel mogen maar niet voor de hand liggen. Gevolg is dat er nu nog vaak afval bij deze stroom zit wat er niet in hoort, waardoor de verwerkingskosten hoger zijn. Het beter recyclen van afval heeft dan ook een direct positief effect voor de Tubbergenaar: de kosten zijn lager wat scheelt in de (stijging van) de afvalstoffenheffing. Huishoudens ontvangen nu een handige sticker met checklist over wat allemaal in de bak mag. "We zien kans om de kwaliteit van het afval scheiden te verbeteren,” licht wethouder Volmerink toe. "In tijden waar we zuinig moeten zijn op onze grondstoffen, is het belangrijk dat er geen ander afval tussen de grondstoffen komt, zodat we de kwaliteit van het recyclen van de grondstoffen kunnen verhogen."

Pen