Doelman Jeffrey de Lange hield de nul tegen Willem Ii. (Foto: FC Twente Media/Stef Heerink) Foto:

Jeffrey de Lange moet geduld hebben

Jeffrey de Lange hield de nul tegen Willem II en stond ook op doel in de oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen. De doelman (23) is de stand-in voor Lars Unnerstall en weet dat hij geduld moet hebben. “Als jonge keeper weet je dat je soms wat langer op een kans moet wachten.’’

Enschede – Jeffrey de Lange werd geboren in Amstelveen en kwam op zijn zevende bij Ajax.

Vanaf de F1 keepte hij in alle hoogste jeugdteams, maar verder dan Jong Ajax kwam De Lange niet. “Op mijn achttiende wilde Twente me graag hebben. Ajax had zes keepers onder contract. Op dat moment dacht ik dat ik weinig kansen zou krijgen. Het was beter voor mijn ontwikkeling om naar Twente te gaan. Een keer in een andere keuken kijken. En het bevalt me goed. Ongeveer zoals ik het voor ogen had. Alleen had ik gehoopt iets meer te kunnen spelen. Maar Drommel deed het gewoon heel goed en Lars nu ook.’’

De Lange noemt FC Twente ‘een hele mooie club’. “Ik heb het hier naar mijn zin. In het oosten wonen bevalt me. En Twente is een prachtige club met mooie supporters. Het voelt heel vertrouwd. Het grote plaatje is belangrijk.’’

Het debuut van De Lange in het eerste van FC Twente was een bekerwedstrijd, tegen De Graafschap, op 27 oktober 2020. Twente verloor met 1-3. “Dat was zonde. We waren niet heel goed die wedstrijd en dan verlies je.’’

Vorig seizoen keepte De Lange geen enkele wedstrijd, want Joël Drommel keepte alles. “Drommel keepte 34 competitiewedstrijden. Natuurlijk hoop je dat er een keer verandering in komt, want wedstrijden spelen is het leukste wat er is, maar je gunt een ander natuurlijk geen blessure.’’

'we moeten uitgaan van onze eigen kracht'

Dit seizoen maakte De Lange zijn competitiedebuut tegen PSV. In Eindhoven werd het 5-2. Geflatteerd, vindt De Lange. “In de eerste helft speelden we heel goed en we kwamen ook voor. In de tweede helft gaven we het in tien minuten weg. Maar het was geflatteerd, dat vind ik wel. En Vinicius maakte een overtreding op mij. Je debuut maken in een vol stadion is heel mooi, maar als je er vijf om de oren krijgt is nooit lekker.’’

De nul houden in zijn tweede wedstrijd voor Twente 1 was een opsteker. “We wonnen met 1-0 bij Willem II en stonden vierde. Ja, dan is er wel even een feestje na afloop.’’

Jonge spelers moeten geduld hebben, maar jonge keepers nog meer, stelt De Lange. “Mijn doel is om eerste doelman te worden. Ik denk dat ik dat ook in me heb. Ik moet er klaar voor zijn als ik mijn kans krijg.’’

Mogelijk staat De Lange in de thuiswedstrijd tegen Vitesse weer onder de lat. “Ze hebben een goede trainer en spelen aanvallend voetbal met snelle aanvallers’’, zegt De Lange. “Maar we moeten uitgaan van onze eigen kracht.’’

Na de thuisbeurt tegen Vitesse volgt de uitwedstrijd tegen koploper Ajax. “Ajax ligt ons wel. Vorig jaar hebben we er gewonnen. Het kan een mooi potje worden. Maar eerst Vitesse.’’