De stadswandelingen, al dan niet bij kaarslicht, zijn altijd een hit bij de deelnemers. Zo leer je Oldenzaal van een ander perspectief kennen.
De stadswandelingen, al dan niet bij kaarslicht, zijn altijd een hit bij de deelnemers. Zo leer je Oldenzaal van een ander perspectief kennen. Foto:

Bennie Wekking
de stadspromotor

De 73-jarige Oldenzaler Bennie Wekking is een echte stadspromotor. Een geboren en getogen Oldenzaler. Het geslacht Wekking dateert al uit 1585, toen werd Wekking nog met ck geschreven (Wecking). Bijzonder is dat hij, wanneer hij door de stad gaat, door de Oldenzaalse schooljeugd begroet wordt met 'Dag meneer Wekking'. Met veel Oldenzaalse scholieren heeft hij als gids de torenbeklimmingen van onze Plechelmus Basiliek gedaan. En met zijn zeer bijzondere verhalen tijdens deze rondleidingen heeft hij indruk gemaakt bij de jeugd, maar ook bij de toeristen die Oldenzaal bezoeken.

OLDENZAAL - Bennie Wekking is ook de man met bijzondere verhalen. Zoals het verhaal van de onderduikers (1940-1945), de Duitsers boven in de toren, de onderduikers verscholen achter de preekstoel in de Plechelmus Basiliek. Het verhaal is doorvertelt door de nog in leven zijnde Oldenzaler Frans Alink. Voor mij bijzonder, zeer bijzonder, nog niet eerder gehoord en nog niet vast gelegd in de bundel van Oldenzaalse oorlogsverhalen. Binnenkort maar eens bij Frans Alink op bezoek.


Bennie Wekking, een wandelende encyclopedie die bijna alles weet over de geschiedenis van zijn stad Oldenzaal en over de mensen. De straten, de vele namen en gedenkwaardige, historische plekken in de stad. De bijnamen van mensen die in vroegere tijden in Oldenzaal woonden en ook de scheldnamen die hij opgeborgen houdt. Bennie Wekking is geboren in 1948; de oorlog was voorbij en hij ging naar de Drieenheidschool in Oldenzaal. Vervolgde zijn weg en ging naar de LTS in Enschede waar hij de opleiding volgde voor brood- en banketbakker. Hij was werkzaam bij bakkerij Olde Keizer in de Berkstraat, waar nu bakker Frans zorgt voor ons dagelijkse brood.


In 1968 wordt hij opgeroepen voor zijn dienstplicht. Hij volgt de opleiding aan de koksschool in Leiden en wordt aldaar instructeur. Het militaire systeem sprak hem aan. Hij brengt het tot onderofficier en in 1999 wordt hij als SFOR (stabilisation), twee keer uitgezonden naar Bosniƫ en Kroatiƫ. Hij is even stil als die periode ter sprake komt. Wanneer hij op 57-jarige leeftijd afzwaait uit militaire dienst is hij tot tot zijn 65-ste actief bij de Tuindorpsschool in Hengelo waar hij als docent/begeleider in de weer is met jonge mensen met autisme. Met pensioen, 65 jaar jong en veerkrachtig, wil hij niet stil zitten. Hij meldt zich aan bij de VVV Oldenzaal als Oldenzaalse vrijwilliger. Het is inmiddels het achtste jaar dat hij zijn vrijwilligerstaak uitvoert. Samen met de andere vrijwilligers als stadsgids, klusjesman die het kantoor van Oldenzaal promotie een boost geven, maar ook als allesweter over de geschiedenis van de Plechelmus Basiliek waar hij samen met Oldenzaler Frans Alink het schoonmaken van het kerkgebouw binnen voor zijn rekening neemt.


Bennie is ook al ruim 12 jaar penningmeester van de Oldenzaalse Veteranen en altijd aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Oldenzaal op 2 april. Hij verzorgt met zijn mede-veteranen het onderhoud van de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Hengelosestraat. Als stadspromotor verzorgt hij de torenbeklimmingen, maar ook de stadswandelingen en de avondwandelingen bij kaarslicht behoren tot zijn bestsellers.


Vorige week trof ik ze bij Oldenzaal Stadspromotie, Willy Brons, Geert Romijn en Bennie Wekking. Druk in de weer om het cultureel erfgoed van Oldenzaal nog meer onder de aandacht te brengen. Er is een inspirerende start gemaakt en er zal nog veel moois gebeuren de komende tijd!

Van militair en docent tot Oldenzaalse stadspromotor
Ook de Oldenzaalse jeugd leerde veel van Wekking door de jaren heen; zowel als docent als stadsgids.
Pen