Afbeelding
Foto: Picasa

Sociaal, cultureel en maatschappelijk

Algemeen

Te lang en op vele fronten worden ons in het dagelijkse bestaan beperkingen opgelegd. Het gevoel dat je de vrijheid wordt ontnomen klinkt door. Mijn vrijheid en hopelijk ook uw vrijheid heeft niet van doen, zoals in het verleden mij en mijn leeftijdsgenoten werd opgelegd. Ik voel mij nog steeds vrij, maar wel met de nodige beperkingen. Gelukkig er is geen oorlog. Alhoewel de dreiging van Poetin mij wel zorgen baart.

OLDENZAAL - Corona is de grote boosdoener die ons dagelijks leven en ook het nachtleven in de Boeskoolstad verstoort. Gelukkig lopen de zaken in Oldenzaal niet uit de hand en ik constateer dat onze burgervader alle zorg en aandacht geeft aan Oldenzaal de stad en zijn inwoners. Fakkeloptochten, protestacties, horen er bij, maar ze passen eigenlijk volgens mij niet bij de inwoners van het Stedke van plezeer. 

Het is en blijft moeilijk om het sociaal, maatschappelijk en cultureel leven ook in Oldenzaal in stand te houden. Er komen en zijn veel vragen, waarop ook ik geen passend antwoord weet te geven. Toch proberen ook Oldenzalers het oude vertrouwde terug te winnen en ook u lezer, kunt daar uw steentje aan bijdragen. Twents Zilver heeft voor de deelnemers van de vrijdagmiddag Proattoafelgroep (oude, eenzame mannen) op gehouden te bestaan. Het zou niet passen in het cultureel beleid volgens de Kaliber Kunstschool. Onbegrijpelijk, of is het een centenkwestie? Nee, dat kan het niet zijn. Want het gemeentebestuur heeft voor het herstelplan voor de culturele sector toch € 110.000 gereserveerd? Ik krijg de gedachten: “oud en afgedaan, ze doen er niet toe.”

De ambitie van een dementievriendelijk Oldenzaal wordt ook op vele fronten beperkt. Ondanks dat het aantal dementerenden in Oldenzaal toeneemt. Het dementievriendelijk koor “Vergeet mij niet”  kan niet bijeenkomen en een vervanger voor de dirigente, die om gezondheidsredenen haar taak heeft moeten neerleggen, is nog niet gevonden. Maar er klaart licht aan de horizon. Er zijn Oldenzalers opgestaan die ondanks corona op een aantal fronten het sociaal, cultureel en maatschappelijk leven willen activeren en in stand houden. Vorige week trof ik ze bij Oldenzaal Stadspromotie op kantoor. Willy Brons (penningmeester KBO Oldenzaal, Voorzitter Oorlogsveteranen Oldenzaal, Stadsgids Oldenzaal) en Geert Romijn (voorzitter Scootmobielclub Oldenzaal) en Bennie Wekking (Stadsgids, oorlogsveteraan Oldenzaal). Zij hebben de aanzet gegeven om het sociaal, maatschappelijk en cultureel leven een inspirerende herstel injectie te geven. Mannen jullie dwingen respect af! In toekomstige edities zullen we hopelijk wat meer uit de doeken kunnen doen over hun inzet voor de brede Oldenzaalse gemeenschap.