Vier chauffeurs ontvingen afgelopen week de sleutels van de twee nieuwe, volledig elektrische vuilniswagens van Twente Milieu.
Vier chauffeurs ontvingen afgelopen week de sleutels van de twee nieuwe, volledig elektrische vuilniswagens van Twente Milieu. Foto: RICK MEINEN

Twente Milieu zamelt duurzaam in

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Naast dat meer en meer particulieren kozen voor een elektrische auto, stappen ook bedrijven steeds vaker over naar duurzame elektrische mobiliteit. Zo ook afvalinzamelaar Twente Milieu. Deze heeft nu twee volledig elektrische vuilniswagens in gebruik genomen.

TWENTE - Vorige week donderdag ontvingen vier chauffeurs de sleutels van 'hun' twee nieuwe vuilniswagens. Deze zijn volledig elektrisch, waardoor er dus geen enkele uitstoot is van schadelijke gassen. Zij vervangen eerdere vuilniswagens die ook al vrij duurzaam waren. Deze liepen namelijk op GTL; een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas die schoner verbrandt.

De nieuwe elektrische vuilniswagens zijn zogeheten zijladers, waarbij containers dus niet meer aan de achterkant geladen hoeven te worden. Een elektrische arm pakt de containers zelf op en leegt ze. De nieuwe voertuigen leveren ook een flinke milieuwinst op volgens Twente Milieu. Zo bespaart men hiermee 25.000 liter brandstof per jaar, per voertuig. Dit levert een emissiebesparing op van ruim 65.000 kilo CO2, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 20 personenauto's of 7 huishoudens.

Chauffeur Marco Otto is één van de medewerkers die met de nieuwe voertuigen gaat rijden. Hij is enthousiast: "Zo dragen we ook op deze manier een mooi steentje bij aan een schoon en gezond Twente. Daarnaast is het voertuig zo stil dat je straks het afval in het voertuig hoort vallen, iets dat je normaal door het geluid van de motor helemaal niet hoort. Vanaf deze week ga ik er echt mee aan de slag en kunnen inwoners het voertuig in de wijken en buurten zien rijden. En daar ben ik best een beetje trots op!" De routes van deze wagens zijn zo gebouwd dat de accu tussendoor niet opgeladen hoeft te worden. Aan het einde van de dag kan de vuilniswagen gewoon aan de lader om de volgende dag weer klaar te zijn voor gebruik.

Het bedrijf heeft de ambitie om uiteindelijk een volledig elektrisch wagenpark te hebben. In 2018 ondertekenden zij het Convenant Duurzame Voertuigen in de Reinigingsbranche, waarin staat dat men in 2030 geheel emissieloos wil zijn. De ingebruikname van de twee nieuwe elektrische vuilniswagens is een belangrijke stap in deze missie zo benadrukt Twente Milieu. Ook andere voertuigen zijn door de jaren heen al vervangen door elektrische versies, evenals diverse gereedschappen. De komende jaren zullen verouderde voertuigen dus zo veel mogelijk vervangen worden door elektrische wagens. Daarnaast volgt Twente Milieu de ontwikkelingen omtrent waterstofvoertuigen én men participeert samen met afvalverwerker Twence in een project om te gaan rijden op bio-gas afkomstig uit het Twentse GFT-afval.

Pen