De gemeente beheert een grote hoeveelheid informatie die nu nog niet altijd openbaar toegankelijk is.
De gemeente beheert een grote hoeveelheid informatie die nu nog niet altijd openbaar toegankelijk is. Foto:

Losser zet in op meer openheid: bredere toegang tot informatie

Gemeenten nemen een groot aantal besluiten en formuleren beleid wat een impact heeft op de inwoners. Maar hoe komt zo'n besluit precies tot stand? Wat zijn de genomen afwegingen? Voor inwoners is dit nu nog niet altijd inzichtelijk. Met de nieuwe Wet open overheid moet hier verandering in komen. Ook de gemeente Losser is al bezig om meer openheid van zaken te geven.

LOSSER - Over een half jaar gaat de nieuwe Wet open overheid in, ter vervanging van de oude Wet openbaarheid van bestuur. Deze laatste wordt onder meer geregeld door onder meer journalisten gehanteerd om documenten op te vragen bij overheden over besluiten in het verleden. Vanaf 1 mei 2022 zijn gemeenten en andere overheden verplicht om nog meer publieke informatie actief openbaar te maken. De gemeente Losser investeert de komende jaren extra in de informatiehuishouding om dit mogelijk te maken. Zodat informatie uit de systemen beter toegankelijk en goed vindbaar is.

De Wet verplicht gemeenten en andere overheidsorganisaties om documenten actief openbaar te maken. Daarbij gaat het om elf zogenoemde informatiecategorieën: wet- en regelgeving, organisatiegegevens, raadsstukken, bestuursstukken, stukken van adviescolleges, convenanten, jaarplannen en -verslagen, Wob/Woo-verzoeken, onderzoeken, beschikkingen en klachten. Voor de gemeente Losser gaat het om minstens 2.500 documenten per jaar die actief openbaar gemaakt worden, aldus de gemeente.

Nog niet alles hoeft direct per 1 mei gepubliceerd te worden; hier gaan wat jaren overheen. Diverse worden wel gelijk openbaar, zoals de organisatiegegevens, raadsstukken en collegebesluiten met bijlagen. Een aantal zaken maakt de gemeente nog niet actief openbaar, waaronder de beschikkingen en de Wob/Woo verzoeken. Met de komst van deze Wet gaat de gemeente ook deze zaken in fasen actief openbaar maken.

Wethouder Anja Prins van de gemeente Losser onderschrijft de doelstelling van de nieuwe wet: "We willen een betrouwbare overheid zijn. Daarom is het belangrijk dat wij open en duidelijk communiceren. De nieuwe wetgeving helpt ons om de beslissingen die we als overheid nemen, op een zo duidelijke manier toegankelijk te maken voor onze inwoners.” De gemeente Losser investeert de komende jaren daarom extra om de informatiehuishouding duurzaam op orde te brengen, gesteund met Rijksgelden.