Vader en moeder Agterbos met een aantal familieleden. Het spoor zou als een rode draad door de familiegeschiedenis heenlopen.
Vader en moeder Agterbos met een aantal familieleden. Het spoor zou als een rode draad door de familiegeschiedenis heenlopen. Foto:

Geschiedenis van de Lyceumstraat

We duiken weer in de geschiedenis van een Oldenzaalse straat. Deze keer eentje die onder twee namen bekend kan zijn: de Titus Brandmastraat, voorheen Lyceumstraat.

OLDENZAAL - Toen de Titus Brandsmastraat nog Lyceumstraat was. De herinneringen en de verhalen blijven komen. Niet alleen bij mij, maar ook bij de lezers van de Hartkrant. Na eerdere publicaties over de herinnering aan de buurt het Kana, waar wij woonden, de Carmelstraat en Lyceumstraat, krijgt dit opnieuw een vervolg. 


Het ingezonden Stadsidee waarbij aandacht werd gevraagd voor de Joodse begraafplaats aan de Lyceumstraat, heeft bij vele lezers interesse gewekt. Het Stadsidee is door het gemeentebestuur omarmd en de praktische kant van het aangedragen idee, is reeds door Gerard Vos (Gemeente Oldenzaal) uitgewerkt. Hij heeft inmiddels gesproken met de consul van de Joodse Begraafplaatsen in Nederland en samen gaan ze met anderen en de initiatiefnemers het aangereikte stadsidee realiseren.


Positief ervaar ik ook het verhaal van de spoorfamilie Agterbos en de foto's uit de jaren van voorheen, die mij zijn aangereikt. De huidige Titus Brandsmastraat was vroeger de Lyceumstraat en daar op nummer 67 woonde de familie Agterbos. Vader, moeder en 10 kinderen. Drie meisjes en zeven jongens. Vader Agterbos was hoofdconducteur bij de NS. En zoals in vele spoorfamilies kozen een aantal van de kinderen Agterbos ook voor een vaste baan bij het spoor. Fons † is tijdelijk werkzaam geweest in de wagenwerkplaats van de NS in Blerick. Johan † is, in navolging van zijn vader, eerst als goederentrein-conducteur in Zwolle en Hengelo werkzaam geweest, waarna hij hoofdconducteur werd op standplaats Oldenzaal.


Herman † werd stoker/machinist met standplaats Hengelo, waarna hij later werd overgeplaatst naar Den Haag SS waar hij als machinist werkzaam was. De nog in leven zijnde Jozef Agterbos, gepensioneerd spoorman, woont nog steeds in Oldenzaal. Hij was het die vele jaren de spoorbomen omhoog en omlaag deed gaan vanuit het seinhuis aan de Enschedesestraat. Hij  was het die mij er op attendeerde dat de huidige Titus Brandsmastraat destijds Lyceumstraat was.


De familie Agterbos was echt Rooms. Ze leverden hun bijdrage aan het rijke Roomse leven in de St.-Antoniuskerk. Acolieten en koorzangers waren ze, waarvan er één optrad als nood-koordirigent. Ton Agterbos, wie kent hem niet, was de nooddirigent, en thans noch dirigent van het kerkkoor in Ootmarsum, muzikant en schrijver van onder andere het boek over de geschiedenis van de St.-Antoniuskerk. Ton is geen onbekende, maar ik blijf bij de spoormannen uit de familie Agterbos. Johan Agterbos †, was hoofdconducteur bij de NS. Johan was getrouwd met Tonny Collet †. Over zijn geschiedenis komt er een uitgebreid verhaal in de volgende bijdrage van de Hartkrant.

Ook voortgang met het StadsID over de Joodse geschiedenis
Straatbeeld Lyceumstraat. Aan het einde van de straat was de ijsbaan en het woonwagenkamp gelegen. (1950)
Pen