Sofie kroop in 2019 in de huid van Lucia voor het feest van het licht in de Plechelmusbasiliek.
Sofie kroop in 2019 in de huid van Lucia voor het feest van het licht in de Plechelmusbasiliek. Foto: Picasa

Lucia feest, feest van het licht! Op zoek naar 'Lucia 2019'

De telefoon gaat. Ik neem op en aan de andere kant van de lijn wordt mij de vraag gesteld "Ho ist met oe?" Het voelt voor mij direct goed en vertrouwd. Toch weet ik niet wie er aan de andere kant van de lijn is, maar na doorpraten en doorvragen, komt het beeld van toen op mijn netvlies en wordt het verhaal mij duidelijk. En haar gezicht weer wazig herkenbaar.

OLDENZAAL - Het was 13 december 2019. We waren samen in de Plechelmusbasiliek om het feest te vieren van de heilige Lucia. Gretha heet ze; inmiddels 91 en ze wil weten hoe het met mij en de Lucia van destijds gaat. Ik stel haar gerust met de mededeling dat het naar omstandigheden goed met mij gaat en dat ik navraag ga doen naar Lucia 2019.

Het Luciafeest word voornamelijk in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. In Zweden begint hiermee de kerstperiode. Ook in Twente wordt St. Lucia vaak gevierd. Lucia is het Latijnse woord voor 'Licht'. Het Luciafeest is een lichtfeest en heeft elementen van het oudere midwinterfeest. De optochten van Lucia en haar gevolg zijn te vergelijken met de midwinteromgangen. Vroeger was 13 december de midwinternacht. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje verkleed als Lucia voorop in een optocht van licht. Alle andere meisjes in de Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden. In hun hand houden ze een kaars en op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. De heilige Lucia is de patrones van blinden, zieke kinderen, kleermakers, boeren, naaisters, notarissen, conciĆ«rges, portiers, wevers, zadelmakers, koetsiers en schrijvers. Ze is ook beschermster tegen: dysenterie, oogkwalen, keelpijn en infecties. 


Gretha lacht wanneer ik haar zeg, op zoek te gaan naar de Lucia van 2019. Het is niet zo moeilijk. Immers in Oldenzaal is het 'ons kent ons'. Haar roepnaam is Sofie. Ze is de dochter van Ageeth en Patrick van Gils. Sofie is inmiddels vijftien en studeert aan het Carmel lyceum in Oldenzaal. Dat ze mooi kan zingen en muzikaal getalenteerd is hebben we in 2019 in de Plechelmusbasiliek kunnen ervaren. Haar muzikaliteit is ze aan het verbreden want ze studeert wekelijks aan het conservatorium in Amsterdam. Op de vraag of ze op 13 december 2022 de Heilige Lucia opnieuw zal gaan vertolken is ze positief. Ook Sofie blijft het licht doorgeven want ook jong Oldenzaal blijft het licht doorgeven.