Georganiseerde vuurwerk- of lichtshows worden vaak genoemd als alternatief. Uit onderzoek blijkt dat Oldenzalers liever iets kleinschaligs willen.
Georganiseerde vuurwerk- of lichtshows worden vaak genoemd als alternatief. Uit onderzoek blijkt dat Oldenzalers liever iets kleinschaligs willen. Foto:

Kleine aanpassingen vuurwerkbeleid

Als gevolg van de coronamaatregelen voerde de Rijksoverheid afgelopen jaar een algeheel vuurwerkverbod in tijdens de jaarwisseling. Dit met als onderbouwing om de druk op de zorg niet nodeloos verder op te voeren met vuurwerkslachtoffers. Het leverde veel maatschappelijke discussie op. Vooralsnog mag er dit jaar wel weer vuurwerk afgestoken worden - maar gemeenten kunnen wél hun eigen accenten leggen. De gemeente Oldenzaal peilde de mening bij de inwoners om te kijken of het een knallend of liever rustig uiteinde moet worden.

OLDENZAAL - Zowel voor- als tegenstanders van een vuurwerkverbod lieten afgelopen jaar veel van zich horen. Wat de één als een leuke traditie ziet, ervaart de ander als pure overlast. De gemeente Oldenzaal zette een online vragenlijst op waar ruim 2.085 mensen op reageerden. De uitkomsten zijn hiermee volgens de gemeente goed representatief voor de Oldenzaalse samenleving, omdat de grens voor 'representatief' ligt bij 380 respondenten. Daarnaast werden aanvullende interviews gehouden evenals rondetafelgesprekken.

De belangrijkste uitkomst is dat de meerderheid van respondenten nauwelijks overlast zegt te ervaren door vuurwerk. Van de deelnemers steekt 80 procent zelf vuurwerk af óf kijkt er graag naar. 60 procent zegt geen last te ervaren van stank, rook en geluid. 41 procent ervaart soms of vaak overlast. 33 procent geeft aan dat huisdieren hinder ervaren. De gemeente zet actief in op voorlichting over vuurwerk op de basisscholen en het beperken van schade door weghalen of afdekken van vandalisme-gevoelig straatmeubilair. Deze aanpak krijgt het rapportcijfer 8. Over het instellen van verplichte vuurwerkvrije zones is 68 procent positief.


In de vuurwerkdiscussie komen ook mogelijke alternatieven vaak naar boven, zoals organiseren van een grotere vuurwerkshow op een centrale locatie, lichtshows of andere invullingen. Oldenzalers zijn er geen fan van, zo concludeert het onderzoek. Liever zien zij een klein evenement georganiseerd door de eigen buurt of kleinere evenementen op verschillende plekken in de stad.


De gemeente heeft met de resultaten een redelijke onderbouwing om dit jaar vuurwerk toe te staan. Toch worden wel enkele aanbevelingen uit het onderzoek meegenomen. Zo willen de Oldenzaalse vuurwerkverkopers nauwer samenwerken met HALT, brandweer en politie voor voorlichting aan jongeren. Verder wil men data van de politie en gemeente gebruiken om overlast-hotspots in kaart te brengen. Er is nu vaak een kat-en-muisspel tussen afstekers, politie en toezichthouders. Verder blijft ook het aanpakken van illegaal vuurwerk een prioriteit; de politie zet in deze tijd van het jaar daarom ook meer controles langs de grens. Er komt ook een inzamelpunt om anoniem illegaal vuurwerk in te leveren. De gemeente gaat de aanbevelingen verder uitwerken met diverse partners.

Pen