De H.P. Gelderman & Zonen fabriek in vroeger tijden. Hoewel het bedrijf er niet meer is, floreert de stichting tot de dag van vandaag.
De H.P. Gelderman & Zonen fabriek in vroeger tijden. Hoewel het bedrijf er niet meer is, floreert de stichting tot de dag van vandaag. Foto:

Gouden Erepenning voor de Gelderman Stichting uitgereikt

De gemeente Oldenzaal heeft donderdag de Gouden Erepenning uitgereikt aan de Gelderman Stichting. Burgemeester Patrick Welman overhandigde deze donderdag bij de jubileumviering ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de stichting.

OLDENZAAL - Aanvankelijk zou de Gouden Erepenning al afgelopen jaar uitgereikt worden, aangezien de Gelderman Stichting formeel op 4 oktober 2020 al honderd jaar bestond.

De naam Gelderman heeft een rijke geschiedenis in Oldenzaal. In 1865 werd het textielbedrijf opgericht door H.P. Gelderman en zonen. Het was een brede textielonderneming; van katoenverwerking, spinnen, weven, weefselveredeling tot het verven. Het bedrijf moest in 1981 de poorten sluiten.

Al in 1920 stelde H.P. Gelderman 100.000 gulden beschikbaar voor een overdekt bad, Dit werd ondergebracht in de Stichting voor Ontwikkeling en Ontspanning. Later werd nog eens 104.000 gulden toegevoegd en vanaf 1947 schonk men jaarlijks 100.000 gulden. Ook het Arboretum Poortbulten en Landgoed Kalheupink werden toen overgedragen aan de stichting. In 1979 werd de naam gewijzigd naar de Geldermanstichting. Het kapitaal groeide door de jaren heen door huuropbrengsten, schenkingen, verkoop van stukken grond en ontvangen rente. 


De stichting is ook nu nog erg actief ter bevordering van de Oldenzaalse samenleving in de brede zin. Zo dragen zij bij aan sociale, culturele en sportieve activiteiten. Ook zijn zij de mede-organisatoren van de 'Dag van het Park' en de Oldenzaalse Midzomernacht. Met de Gouden Erepenning wil de gemeente de waardering uitspreken voor al deze inzet.