Het inhijsen van de ruim 3.890 kilo zware luidklok was een grote operatie. Aanvankelijk zou dit vorige weer al gebeuren.
Het inhijsen van de ruim 3.890 kilo zware luidklok was een grote operatie. Aanvankelijk zou dit vorige weer al gebeuren. Foto: Picasa

Veel interesse voor inhijsen van Plechelmusklok in de basiliek

Onder grote belangstelling is maandag de nieuwe klok toegevoegd aan het carillon in de eeuwenoude Plechelmusbasiliek. Het had heel wat voeten in de aarde om deze 49-ste klok veilig in de klokkenkamer van de Plechelmustoren te krijgen. Kraanbedrijf Kuiphuis uit Oldenzaal tekende voor de historische klus om de ruim 3.890 kilo zware klok te plaatsen. Vakmanschap is meesterschap, dat mag gezegd zijn. 

OLDENZAAL - Het was een uniek en spectaculair moment naar de belevenis van de vele Oldenzalers en niet-Oldenzalers die afgelopen maandag naar het Plechelmusplein waren gekomen om dit moment mee te beleven. Het inhijsen van de luidklok, geschonken door de stichting Scholtenhear aan de gemeente Oldenzaal en eind vorig jaar gemaakt in Spanje, zou aanvankelijk afgelopen donderdag al plaats gaan vinden. De weersomstandigheden waren die dag niet zo gunstig, dus werd het spektakel verplaatst naar afgelopen maandag.

De luidstoel waar de klok in komt te hangen was al naar boven gehesen, hierna kon de klok worden geïnstalleerd. De klepel van de klok wordt gemonteerd ter plekke in de torenkamer. Ook worden er nog hamers geïnstalleerd. Hamers die gebruikt worden voor het spelen van muziekstukken en het slaan van de uren. De klepel is voor het luiden. Luiden, maar dan met handgeklap, deden ook de vele toeschouwers. Aangemoedigd door burgemeester Patrick Welman die op het Plechelmusplein applaudisserend een ode bracht aan de mannen en vrouwen die dit huzarenstuk hadden volbracht.

Thuis gekomen nog even het lied gecomponeerd en gezongen door de Limburger Frits Rademacher opgezet: "Loeënde klokken van Limburg mien Land". De liedtekst verkondigt dat de kleine en de grote klokken bijeen scharen in de klokkentoren. Klokken die ons vreugde en blijdschap schenken. Klokken die ook verdriet verkondigen. Met het installeren van de Plechelmusklok beschikt de gemeente Oldenzaal over de zwaarste luidklok in onze provincie Overijssel. Stadsbeiaardier Hylke Banning is zeer ingenomen met deze nieuwe klok. Dat hij klanken en kleuren muzikaal mag blijven uitstrooien over de stad Oldenzaal, zijn inwoners en bezoekers van onze Hanzestad.