We toosten op Herman, de nieuwe uitdaging.
We toosten op Herman, de nieuwe uitdaging. Foto:

Goed voorbeeld, doet goed volgen!

OLDENZAAL - Het valt op dat senioren ondanks dat ze zijn gevaccineerd meer en meer vereenzamen. Ouderen durven de dagelijkse activiteiten niet weer op te pakken. Steeds meer ouderen geraken in de problemen, omdat ze het huis niet uit durven. De tijd van de grootschalige evenementen voor ouderen is voorbi,j dat weten we. Maar pak de draad van je bestaan weer op en herstel de verwaarloosde contacten.


Een bezoek aan een gratis mini-concert op het terras bij Havezathe het Everloo in Rossum op de zondagmiddag bleek voor mij de oplossing. Toch waren er maar weinig senioren uit de regio die gebruik hebben gemaakt van dit aanbod. Je hoort en leest in de media dat isolatie een groter gevaar gaat vormen dan het coronavirus nu. De oproep om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken krijgt bij velen geen gehoor.


Maar niet alle senioren laten toe dat de eenzaamheid binnen dringt. Hij bereikt binnenkort de leeftijd van 90. Voor enkele maanden geleden was ik bij hem op bezoek. Zijn klaagzang begon al bij binnenkomst. "Mijn dochter heeft mij geboden om de auto weg te doen. Raak ik helemaal geïsoleerd, wat denken ze wel niet." Ja, het was een moppermiddag, twee krasse knarren, beide gevaccineerd, kunnen gaan en staan waar we willen. Maar hij voelde zich in zijn vrijheid aangetast. Enerzijds door corona, anderzijds door de dringende verzoeken van familieleden die zich bezorgd maken. Vrij zijn en blij zijn kan. Sinds kort is mede op het initiatief van Kaliber Kunstenschool, Fit-Art, Impuls en de gemeente Oldenzaal een mannen-praattafel gestart. Mannen die de handschoen wel opnemen en de eenzaamheid niet toelaten. Praten over van alles en nog wat. En hij, Herman van de Toorn (89), heeft wat te vertellen. Met pijn vertelde hij: "ik heb mijn auto weggedaan, maar die heeft een jongere bestuurder gekregen mijn kleinzoon". Zelf is hij  overgestapt op een ander eigen vervoersmiddel. En nu rijdt Herman scootmobiel. Met behulp van Kracht ergotherapie slaagde hij binnen de kortste tijd voor de rijvaardigheidstoetsen scootmobiel, zowel de theorie als de praktijk. Vol trots vertelde Herman aan de proatgroep deelnemers zijn verhaal.


Herman van de Toorn geeft hiermee het goede voorbeeld aan ons, zijn mede-senioren. Een scootmobielroute langs de historische plekken van Oldenzaal is in voorbereiding. Ook is er nog plek binnen de proatgroep. U bent van harte welkom om eens gezellig aan te schuiven en met ons mee te praten over van alles en nog wat.


Mail Knipkaatje@gmail.com

Pen