Afbeelding
Foto:

De Lyceumstraat in Oldenzaal

OLDENZAAL - Bij de herinneringen aan de Lyceumstraat blijven mij een aantal zaken ook nu nog bezig houden en nog beroeren. Het Carmellyceum waar ik volgens meester Bernink, het hoofd van de Sint Franciscus school, niet thuishoorde. Het Carmellyceum waar in de oorlog een dronken Veldwebel uit het raam viel. Of er uit werd gegooid door het verzet, zo deed dat verhaal destijds de ronde.

Ik herinner mij ook de dag dat Hendrik Olde Hengel, Lyceumstraat 12, door de Gestapo werd opgehaald en afgevoerd. Ik herbeleef nog het verzet van zijn moeder bij de arrestatie op de hoek Sparstraat – Carmelstraat. De Lyceumstraat 37, hier woonden Max en Else Hohenstein, ze werden opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Met respect heeft de stichting Stolpersteine Oldenzaal voor de woning twee Stolpersteine geplaatst. Veel Oldenzalers weten niet van dit bestaan, wel van de Joodse begraafplaats die ik al eerder noemde. Geert Detz woonde aan de Lyceumstraat 13. Hij kwam om bij de bom die viel in april 1944 in de Lyceumstraat / Katoenstraat. Wij, de kinderen uit de buurt, mochten spelen in het weitje van Detz zo laat Eddy Koehorst mij weten.

Bij het bombardement liep ook het huis van de ouders van Max van den Berg (PvdA) veel schade op. Afgelopen donderdag was ik op de koffie bij Cor Snijders (voorheen garagehouder) Lyceumstraat nummer 1, maar nu in ruste. Samen hebben wij herinneringen opgehaald uit de oorlogsjaren en de periode na de oorlog. Wij herinnerden ons Rohof de Spar kruidenier die op nummer 4 woonden. De familie Bijvank op nummer 6 en de familie Machielsen op nummer 8. De familie Kroon op 10, Bertus Kroon, en zijn zusje Marietje Kroon, het blonde meisje uit de Lyceumstraat. De familie Egberink op nummer 12 en Wekking op nummer 14. Bennie Wekking † die werkte bij de post. De familie Kunne op nummer 16, Herman Kunne †, leeftijdsgenoot die in Oldenzaal ruim 500 kilometer tapijt heeft gelegd in Oldenzaalse woningen. Herman Wiggers op nummer 18 die de bijnaam had van 'De Zwengel', omdat hij bij het lopen een slingerende beweging maakte. Johan Struik op nummer 20 die bode en incasseerder was van het ziekenfonds in Oldenzaal. Later woonde daar de familie Huttenhuis. Op nummer 22 woonde Herman Scheuten de conciërge van het Carmellyceum met zijn gezin. Op nummer 24 spoorman lampenist Jans Damink. Wij kinderen waren nieuwsgierig naar het bordje dat bij Jans Damink op het toilet prijkte. Wie weet de tekst nog? Mattie Wiggers op nummer 26 die bij de Twentse Courant werkte en waar muziekdocent en organist Wouter de Rooij die in 1943 was benoemd tot organist van de St Anthonius parochie in huis woonde. Vervolgens stratenmaker Wissink, de familie van de Zande en spoorman Kistenmaker. We blijven in de Lyceumstraat ook in de volgende aflevering.

Reactie:
Martin@martinmeijerink.nl