CDA: "Mobiel loket voor bankzaken nodig"

TWENTE - Drie gemeenteraadsleden van het CDA Dinkelland, Losser en Oldenzaal hebben een open brief gestuurd naar de Rabobank Twente-oost. Hierin spreken zij hun zorgen uit over de gevolgen van de voorgenomen sluiting van een groot aantal bankfilialen in de regio.

Eind mei kondigde de Rabobank aan dat meer dan de helft van de bestaande filialen in Twente en de Achterhoek dicht gaan. Onder meer de filialen in Denekamp, Losser en Tubbergen gaan dan dicht. Volgens de bank is het bezoek aan de fysieke vestigingen de afgelopen jaren enorm afgenomen. Ook zou zeventig procent van bankbezoek alleen komen voor de geldautomaat. Kortom, bedrijfstechnisch is het open houden voor de bank geen goede zet.

Zorgen
In de brief aan directeur Richard de Way van Rabobank Twente-Oost spreken raadsleden Edo van Bree, Marc Smellink, Ellen Visschedijk en Hennie Maartens hun zorgen uit. Zij vrezen dat het met name voor ouderen moeilijker wordt om hun eigen bankzaken te behartigen. "Veel filialen in diverse kernen zijn de afgelopen jaren gesloten en niet iedere oudere is in staat om zelf online zijn bankzaken te behartigen. Ouderen worden zo steeds afhankelijker van noabers en familieā€, licht woordvoerder Edo van Bree het standpunt van de CDA'ers toe. Dit staat haaks op de beoogde zelfstandigheid van deze groep.

Mobiel loket
In de open brief pleiten zij ervoor dat de Rabobank er samen met de overige banken voor zorgt dat er geldautomaten blijven in alle kerkdorpen en dat voor enkele uren per week een mobiel loket wordt ingericht waar dorpsbewoners terecht kunnen voor hun eenvoudiger bankzaken. In de open brief geven de fracties aan daarvoor graag in gesprek te willen gaan met directeur Richard de Way.