Afbeelding
Foto: Shutterstock

Toekomstvisie voor begraafplaatsen

OLDENZAAL - Hoe zien het begraven, cremeren en aanverwante zaken qua lijkbezorging er uit in 2041? Dit is de insteek van de nieuwe gemeentelijke Visie op begraven en begraafplaatsen 2021-2041. De gemeente wil hiermee ook sturing geven aan de toekomstige trends qua begraven en herdenken.

Afgelopen maandag behandelde het Politiek Forum de visie, een eerste stap om te komen tot concrete besluitvorming. Om de visie op termijn uit te kunnen voeren moet de raad zich uiteindelijk nog formeel uitspreken over diverse stukken flankerend beleid, zoals het opstellen van een ruimingsbeleid voor de graven op de begraafplaats Schipleidelaan, het opstellen van een groenbeheer- en herstelplan voor de begraafplaats Hengelosestraat en het renoveren van vastgoedobjecten op begraafplaatsen, zoals het lijkenhuisje op de Joodse begraafplaats.

Brede visie
De 32 pagina's tellende visie gaat in op veel praktische zaken ten aanzien van begraven worden in Oldenzaal; het is zeker de moeite waard om deze eens door te nemen. Er komt namelijk veel bij kijken om dit goed uit te voeren als gemeente. In de visie kijkt de gemeente ook naar de bredere trends qua begraven en crematie. Zo is het aantal crematies de afgelopen dertig jaar fors gestegen; inmiddels kiest 66 procent van mensen voor deze mogelijkheid. Nabestaanden kunnen dan vervolgens kiezen wat zij met deze asresten doen. Veel mensen hebben toch nog behoefte aan een fysieke gedenkplek. De gemeente signaleert dan ook dat de vraag naar urnengraven of urnen-nissen toe zal nemen. Vaak kiezen nabestaanden voor een relatief korte termijn om zo'n asbus te plaatsen. Een andere ontwikkeling is dat er steeds vaker verzoeken komen van nabestaanden om een dierbare op te graven en alsnog te laten cremeren. De visie gaat ook in op een andere interessante ontwikkeling: resomeren. Dit is nu nog niet toegestaan in de Wet op de Lijkbezorging, maar de verwachting is wel dat dit uiteindelijk zal gebeuren. Hierdoor kan er mogelijk nog meer vraag naar asbestemmingen komen. Een andere ontwikkeling binnen de Wet op de Lijkbezorging is de uitvaarttermijn. Nu mogen mensen pas na 36 uur begraven worden, wat straks korter kan worden.