Afbeelding
Foto:

Annie Leuwerink-Krüpers vertelt over vrijheid en verlies

Door Martin Meijerink
OLDENZAAL - Vorige week was ik op bezoek bij haar jonger zus Jo Krüpers, nu ben ik op bezoek bij Annie Leuwerink-Krüpers (90) om te horen hoe zij zich de oorlogsjaren en de ramp die zich voltrok op de Groote Markt op 8 mei 1945 nog weet te herinneren.

Eerst gaf ze aan dat ze zich weinig kan herinneren, maar naar mate wij de herinneringen gingen delen kwamen de beelden op het netvlies, sporen die nog niet zijn uitgewist. Herinneringen en verhalen uit het verre verleden. Annie Krüpers woont al meer dan 23 jaar in haar gezellig ingerichte woning aan de Beatrixstraat. Vol tevredenheid kijkt ze terug op haar rijke leven. Een positief ingestelde Oldenzaalse, die de gedachte aan de oorlog verwerpt met de woorden 'dat mag nooit weer gebeuren'. Bij haar heeft de positiviteit de overhand. Ze was de oudste uit het gezin Krüpers, een gezin met negen kinderen: zes jongens en drie meisjes.

De oorlog
"Ik was dertien of veertien jaar toen de oorlog uitbrak. Wij woonden en leefden in een gezellige straat, de Sparstraat. Naast ons woonde Marinus Willemsen die een bakkerij had aan de Berkstraat naast Gist Bruinink, daar waar later Karel Keizer brood bakte en nu de opvolger Frans Cosijnse ons van het dagelijkse brood voorziet. Het was voor ons een onbekommerde tijd totdat de oorlog uitbrak. Aan het onbekommerde leven kwam een einde toen vader op 10 mei 1940 naar huis was gekomen en naar moeder en ons zijn zorg uitsprak over de pantsertrein die op het station was gearriveerd. Nieuwsgierig als we waren gingen we naar de overweg in de hoge Eekte en zagen de Duitse trein voorbij komen, met zingende Duitsers die naar Engeland gingen. Die dag daarop gaf juf Vos van de Mariaschool in de Lyceumstraat ons vrij af. De buren Hazewinkel, Krakers, en de vriendelijke buurman Ter Ellen groepten samen en ze stelden ons kinderen gerust." De vijf lange jaren die daarop volgden staan beschreven in 'De familie Krüpers ten tijde van oorlog en bevrijding'.
Na de oorlog
Veel oudere Oldenzalers zullen haar herinneren, deze 90-jarige die met haar man na de oorlog veel Oldenzaalse gezinnen van elektrische apparaten heeft voorzien. Vroegere tijden trekken voorbij, het woonwagenkamp, de ijsbaan achter hun huis. Heinink en van Alstede, bloemist en koster Antoon van de Zande, en van Amerongen van het waterpompstation. Haar verhalen over het onderduiken van vader en het uiteenvallen van het gezin bij de spoorwegstaking. De boer uit Agelo waar ze boos op was omdat hij toen ze jarig was haar niet feliciteerde. En zeker niet te vergeten het noodlottig ongeluk op de Groote Markt op 8 mei 1945, waarbij haar broer Bennie kwam te overlijden. Annie Krüpers is een vergevingsgezinde vrouw, die begrip heeft voor de Duitse soldaten die destijds bezit namen van hun huis en haard in de Sparstaat. Het waren jongemannen die moesten en nu mogelijk ook spijt zullen hebben over het leven van destijds. Zaterdag 8 mei is ze samen met haar zus Jo uitgenodigd bij de onthulling van de gedenkplek en het gedenkteken voor de acht slachtoffers van het bevrijdingsfeest 76 jaar na dato. Ze spreekt haar waardering uit naar de werkgroep herdenking slachtoffers Bevrijdingsfeest Oldenzaal. In de eerstvolgende Hart van Oldenzaal doen wij verslag.