Afbeelding
Foto:

Oldenzaler wil droge voeten, nu en in de toekomst

OLDENZAAL - Afgelopen maandag was het Wereld Waterdag. Iedereen die ook maar 'iets' met water heeft, grijpt deze aan om bijpassende thema's onder de aandacht te brengen. Zo ook de gemeente Oldenzaal. Zoals menig lezer weet, is er de afgelopen jaren veel werk verricht om Oldenzaal nu en in de toekomst droge voeten te laten houden. Hoe ver zijn we gekomen en welke uitdagingen zijn er in de toekomst?

Oldenzaal had en heeft een opmerkelijk vooruitziende blik ten aanzien van het inspringen op klimaatverandering in relatie tot water. De grote uitdaging waar we in de toekomst voor komen te staan zijn weersextremen; lange, droge periodes afgewisseld met hevige regenval op piekmomenten. Met name dit laatste kan problematisch zijn. De grond en riolering was lang niet altijd berekend op het afvoeren van grote hoeveelheden water in korte termijn. Dit was vroeger op diverse punten in Oldenzaal duidelijk merkbaar. Zo herinnert menig Oldenzaler wellicht nog dat het viaduct bij de Spoorstraat geregeld blank kwam te staan. Zo dreef in 2011 een complete auto halverwege het viaduct; een fenomeen dat door de jaren heen vaker voorkwam. Ook bewoners aan de Prossinkhof hadden geregeld de zandzakken nodig, maar ook in de Essenlaan, Schelmaatstraat, Hengelosestraat en elders waren geregeld overlastsituaties.

Gerichte aanpak
Sinds 2012 is een en ander in een positieve stroomversnelling gekomen. In juli van dat jaar werd de eerste 'blauwe ader' formeel opgeleverd in de Hengelosestraat. Deze nieuwe riolering zorgde voor het scheiden van het vuilwaterriool en het regenwater. Dit wordt nu met aparte buizen afgevoerd. Destijds wethouder Yuri Liebrand verrichtte toen de opening. Sinds dat jaar is veel nieuwe 'blauwe ader' gelegd, waardoor de overlast op piekmomenten fors minder is of zelfs geheel verdwenen.

Wadi's en meer
Naast deze riolering is ook het langer vasthouden van water een belangrijk thema. Dit gebeurt in Oldenzaal door middel van zowel ondergrondse bergbezinkbassins als bovengrondse wadi's. Deze houden water langer vast waardoor het geleidelijk in de bodem komt.