Afbeelding
Foto:

De Energievisie van Oldenzaal is vastgesteld

OLDENZAAL - Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben samengewerkt aan een energievisie die de komende jaren richting geeft aan de energietransitie. Het college van de gemeente Oldenzaal heeft deze energievisie als eerste in Noordoost Twente vastgesteld.

De energievisie beschrijft de manier waarop we in de toekomst duurzaam omgaan met onze energie. De gemeenten in Noordoost Twente werken intensief samen op het gebied van energiebeleid en leveren ook samen een bijdrage aan het duurzaam opwekken van energie, onderdeel van de Regionale Energiestrategie Twente (RES).

Ambities
De gemeente Oldenzaal heeft de ambitie om zich, binnen de mogelijkheden, maximaal in te spannen voor de energietransitie in Noordoost Twente door het scheppen van kaders en het informeren, inspireren en adviseren van inwoners en ondernemers. Energieopwekking houdt niet op bij de gemeentegrenzen, maar vraagt om een goede afstemming en samenwerking tussen gemeenten nu en in de toekomst.

Energieplan
Tot 2030 hebben de Noordoost-Twentse gemeenten het doel om 335 GWh aan duurzame energie op te wekken. Dit doel kan gerealiseerd worden met 18 grote windmolens, 63 hectare zon op daken en 100 hectare aan zonnevelden. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zonne- en windenergie, omdat deze bewezen technieken zijn en realiseerbaar zijn voor 2030. Beide technieken zijn nodig om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Ontwikkelingen op het gebied van nieuwe vormen van duurzame energie, zoals kernenergie, diepe geothermie, waterstof etc., worden op de voet gevolgd en zo nodig zal ook de visie en het beleid in Noordoost Twente aangepast worden.

Niet onomstreden
Niet geheel verrassend zorgt een visie van deze schaal en met dit onderwerp ook voor de nodige zienswijzen. Het sleutelwoord hierbij is draagvlak; veel mensen hebben geen enkel probleem met bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen op daken, aangezien ze geen overlast veroorzaken en ook niet in de weg staan. Zonneparken in de vrije natuur zijn al wat meer controversieel aangezien dit kan zorgen voor horizonvervuiling voor direct omwonenden. Maar windmolens? Hier krijgen we amper de handen voor op elkaar in de regio. Dit blijkt ook wel uit de vele zienswijzen die bij de andere Noordoost-Twentse gemeenten ingediend zijn. Dit was afgelopen week ook al aanleiding voor de fractie Onafhankelijke Conservatieve Liberalen om vragen te stellen aan de Gedeputeerde Staten, specifiek over de ontstane ophef.