Afbeelding
Foto:

De veerkracht van Roelina & Gerhard

Door Martin Meijerink

ROSSUM - Langzaam aan zien we enige versoepeling rond de coronamaatregelen. Het voorjaar lonkt, de dagen lengen en de zwoele zomeravonden zijn weer opkomst. Tijd om de fiets te pakken en op weg te gaan naar de Boer'n Bistro 't Peuleke in Rossum.

De horeca in ons land zit al lang, veel te lang op slot en de roep om de horeca weer wat verruiming te geven wordt door zowel de horecaondernemers zelf als door het horecapubliek dagelijks gehoord. Even weer ontspannen op het terras van Boer'n Bistro 't Peuleke, even weer samen met vrienden een pilsje pakken en bijpraten, want we hebben elkaar wel gehoord maar lang, veel te lang niet gezien. Ik schaar mij onder de vaste klanten en kon het dan ook niet laten om even in gesprek te gaan met Roelina en Gerhard Ten Hove, de uitbaters van Boer'n Bistro t Peuleke.

Veerkracht
Je moet wel over de nodige veerkracht beschikken om de huidige tegenslagen het hoofd te bieden. Want juist voor de coronaperiode kreeg de bistro een gehele metamorfose. Het was in 2018 dat Roelina en Gerhard café 't Peuleke - nu Boer'n Bistro 't Peuleke - overnamen. Het ondernemersechtpaar nam eerst het buitengebeuren, het terras en de speeltuin onder handen. Vervolgens werden de bar en de zalen onderhanden genomen. Een nieuwe menukaart deed zijn entree en toen kwam corona. De Bistro, de speeltuin en het terras moesten worden gesloten.

Dubbele tegenslag
Het is vrijdag 13 februari wanneer Roelina en Gerhard naar Rossum komen om te kijken of alles in orde is. En dan krijgen ze de schrik van hun leven. Toen ze de buitendeur open deden kwam het water ze tegemoet. Het hele voorste deel van de bistro stond onder water. Een gesprongen waterleiding op de bovenverdieping maakte het drama compleet. De brandweer moest er aan te pas komen om in de kelder de waterleiding af te sluiten en vervolgens duizenden liters water uit de bistro te pompen. Nu vier weken later, de heaters hebben hun werk gedaan, is het water weg uit de bistro, de zalen zijn droog en het herstel is in volle gang. De schade is zeker enkele tienduizenden euro's. De verzekering heeft de schade opgenomen en zoals vaak wordt niet alles volledig vergoed. De brandweer Dinkelland heeft als eerste een compliment verdiend, ze pompten duizenden liters water uit de kelder en de bistrozalen. Als ondernemers moet je dan wel over de nodige veerkracht bezitten wil je deze tegenslagen overwinnen en de kracht opbrengen om verder te gaan.

Veerkracht
Veerkracht is belangrijk om mee te veren met de omstandigheden en om terug te keren naar de oorspronkelijke kracht waar je in bezig was. Ze staan er niet alleen voor. Om het ondernemersechtpaar uit de misère te helpen, hebben Sanne Moerdijk (de dochter van Roelina) en buurvrouw Romy Oortman een crowdfunding-actie gestart. Zoals vele Twentenaren beamen, een goede buur is beter dan een verre vriend. Sanne en Romy gaan de vrienden en klanten van Boer'n Bistro 't Peuleke daaropvolgend fêteren en wel op Hemelvaartsdag donderdag 13 mei a.s. zal er een tegenprestatie zijn in de vorm van een crowdfundingconcert.