Afbeelding
Foto:

Oldenzaalse grond geeft veel eeuwenoude geheimen prijs

OLDENZAAL - Onze gemeente is er een met een rijke geschiedenis. Wie eens goed zijn ogen de kost geeft in Oldenzaal ontdekt al snel een mooie historie. Maar het échte goud zit onder de grond. Dit bleek afgelopen week maar weer toen archeologen in de Deurningerstraat een bijzondere vondst deden.

Archeologen van Laagland Archeologie ontdekten bij graafwerkzaamheden restanten van wat vermoedelijk de oude Deurninger stadspoort was. Een poort die stamt uit de middeleeuwen. Bij het verleggen van kabels en leidingen aan de Deurningerstraat is waarschijnlijk de oude fundering van de stadspoort opgegraven. Een bijzondere vondst volgens archeoloog Thomas Spitzers: "Oldenzaal lijkt een beetje het Pompeï van Twente te worden. De rijke historie van de stad zit wat dit betreft voornamelijk onder de grond, en wordt nu blootgelegd". Nadat Oldenzaal in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg, werd de stad ommuurd. In de Tachtigjarige Oorlog was Oldenzaal een vesting die beurtelings in Staatse en Spaanse handen viel. Burgemeester Patrick Welman nam meteen een kijkje bij de opgravingen en was opgetogen: "Een geweldige ontdekking. We hebben niets tastbaars meer van de stadsmuren en stadspoorten, dus dit is een geweldige vondst."

Nieuwe inzichten
Van de oude stadsmuren en stadspoorten restte slechts één foto, meer niet. Daar is nu dus verandering in gekomen. De experts weten nog steeds niet precies wanneer de muur is gebouwd. Deze informatie is belangrijk om te bepalen hoe Oldenzaal zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Van de poort is nu nog niet veel zichtbaar. Maar in mei van dit jaar wordt de Deurningerstraat helemaal opengebroken voor de aanleg van nieuwe riolering. Dan kan er verder archeologisch onderzoek worden verricht en de rijke geschiedenis van Oldenzaal worden ontdekt.

Veel onderzoek
De afgelopen jaren is veel werk verricht om de geschiedenis van Oldenzaal in kaart te brengen. Zo zal de lezer zich de grootschalige opgravingen bij de Ganzenmarkt herinneren. Dit leverde veel inzichten op in het leven en de dood van de Oldenzalers door de eeuwen heen. Nazaten wonen er nog steeds, zo toonde DNA-onderzoek aan.