Afbeelding
Foto:

Oldenzaal wil in 2021 grote stappen zetten met duurzaamheid

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil ook in 2021 grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. De afgelopen jaren is al veel bereikt op dit vlak, maar er is nog een lange weg te gaan. Wat zijn de plannen en ambities voor de komende tijd?

Oldenzaal staat net als de andere Twentse gemeenten voor kansen én uitdagingen. Zo zorgt klimaatverandering ervoor dat er grote investeringen gedaan moeten worden om de stad klimaatbestendiger te maken. Zo investeerde Oldenzaal al veel in de aanleg van gescheiden riolering voor afval- en regenwater, evenals boven- en ondergrondse waterbergingen.

Ambities
Voor dit jaar wil de gemeente belangrijke stappen zetten met het inspelen op de toekomstige klimaatverandering. Zo wil men klimaatgesprekken gaan voeren met inwoners over aanpassingen voor klimaatbestendigheid. Verder staat ook Maatschappelijk Verantwoord Inkopen op de prioriteitenlijst, wat structureel verankerd moet worden in gemeentelijke aanbestedingen. Dit jaar moet ook het Wijkuitvoeringsplan voor De Thij afgerond worden. Dit omvat samenwerking met diverse partners om te kijken naar opties om de wijk van het gas af te krijgen.

Duurzame energie
Uiteraard is ook het opwekken van duurzame energie een grote ambitie. Hier gaat Oldenzaal zeker niet alleen te werk; de Regionale Energie Strategie voert men samen met de andere gemeenten uit. Regionale samenwerking is ook echt nodig, aangezien niet iedereen evenveel mogelijkheden heeft. Bijvoorbeeld: Oldenzaal is een stadse gemeente met weinig buitengebied. Het is daarom lastig om bijvoorbeeld een groter zonnepark in het groen aan te leggen. Een gemeente als Dinkelland zou dit wel weer kunnen. Oldenzaal zal onder meer inzetten op het terugdringen van het energieverbruik in de hele gemeenschap en mogelijkheden zoals plaatsing van zonnepanelen op daken, bijvoorbeeld bij grotere bedrijven op de industrieterreinen.

Breed thema
In de verdere ambities voor dit jaar zijn ook wat minder voor de hand liggende items opgenomen. Zo wil de gemeente verder werken aan de aanleg van openbare laadpunten voor elektrische fietsen en auto's voor meer duurzame mobiliteit. Verder blijft ook stimuleren van goede afvalscheiding en hergebruik een speerpunt voor dit jaar, evenals verminderen van de hoeveelheid zwerfvuil.