Afbeelding
Foto:

Behoud Twents Landschap blijft strijdbaar tegen windmolens

TWENTE - De actiegroep Behoud Twents Landschap is blij met het grote aantal zienswijzen dat ingediend is tegen de Noordoost-Twentse windmolenplannen. Meer dan 200 bezwaren zijn ingediend bij de gemeenten. De actiegroep is wel kritisch op de toon die de gemeenten aanslaan met betrekking tot de zienswijzen.

De gemeenten geven aan blij te zijn met de vele reacties, die volgens hen wel veel op elkaar zouden lijken. De actiegroep vreest dat de gemeenten dit willen gebruiken als excuus om deze bezwaren makkelijker terzijde te schuiven. "Wij ervaren dat de overheid, landelijk en regionaal, er ook alles aan gedaan heeft om te voorkomen dat het op de maatschappelijke agenda kwam! Niet verwonderlijk is dat in alle bezwaren de wijze waarop draagvlakonderzoek heeft plaatsgevonden, wordt bekritiseerd! Wij hebben al eerder aangegeven dat het onderzoek dat in het najaar van 2020 heeft plaatsgevonden niet beschouwd kan worden als serieus draagvlakonderzoek. Daarin ging het immers om vragen over de verhouding wind versus zon en niet om de veel fundamentelere vraag of het überhaupt wenselijk is windturbines in het Nationaal landschap Noordoost Twente te bouwen", zo beargumenteren zij.

Wassen neus
Ook de insteek van de webinars die gehouden zijn geven eerder de schijn van inspraak dan echte inspraak, zo is te proeven in de onderbouwing. Kritische geluiden mochten niet aan de orde komen en de actiegroep mocht naar eigen zeggen géén bijdrage leveren aan de Losserse webinar. "Burgerparticipatie is essentieel bij het nemen van zeer ingrijpende beslissingen. In navolging van Eddy Paus, voorzitter van de Dorpsraad Saasveld, concluderen we dat de Provincie de weg echter nu al feitelijk vrij gemaakt heeft om gemeenten hun beleid door te laten zetten. Vanuit de politiek bemerken wij gelukkig dat er meer en meer vraagtekens worden gezet bij de gevolgen van de energietransitie en de manier waarop dat proces wordt georganiseerd. Met instemming lazen we in de krant van twee weken geleden de moedige noodkreet van het Tubbergse CDA gemeenteraadslid Karin Reinerink over de energiestrategie die leidt tot "volpompen van weilanden met zonnevelden” en "frustraties over de komst van windmolens en de wijze waarop dat gaat”. Wij roepen onze lokale bestuurders op om serieus met de ingediende bezwaren om te gaan en straks niet de vele bezwaren terzijde te leggen omdat ze principieel zijn en erg veel op elkaar lijken."