Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente wil graag meer inzicht in lokale woonwensen

OLDENZAAL - De beschikbaarheid van voldoende, passende woonruimte is een belangrijke prioriteit voor gemeenten. Er zijn uiteenlopende trends gaande waardoor het regelmatig noodzakelijk is om beleid aan te passen. Om deze wensen en verschuivingen in kaart te brengen, voert de gemeente weer een woonwensenonderzoek uit.

Deze week begon het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hiervoor worden ruim 500 willekeurig geselecteerde huishoudens benaderd. Zij kunnen dan een enquête invullen. Hierin staan vragen als: Bent u tevreden met uw koop- of huurwoning? Zijn uw woonlasten betaalbaar? En hoe denkt u over de buurt waarin u woont? De gemeente Oldenzaal en WBO Wonen gebruiken de resultaten van dit onderzoek om, waar nodig, het woningaanbod en de woonomgeving te verbeteren.

Het onderzoek
De gemeente Oldenzaal heeft, in samenwerking met WBO Wonen, het CBS opdracht gegeven voor een woononderzoek in Oldenzaal. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om het woningaanbod en de woonomgeving te verbeteren. Als het nodig is, kunnen plannen voor de toekomst daarop aanpast worden. Zodat Oldenzaal nu en in de toekomst een aantrekkelijke stad blijft om in te wonen en te leven. Deelnemers aan het onderzoek ontvangen via het CBS als dank een VVV-cadeaukaart ter waarde van 5 euro. Alleen de huishoudens die een uitnodiging van het CBS ontvangen, kunnen deelnemen aan het onderzoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Douma van WBO Wonen via m.douma@wbowonen.nl of Huub van Uum van de gemeente Oldenzaal via h.vanuum@oldenzaal.nl. Het onderzoek loopt tot eind mei. Eind dit jaar worden de resultaten bekend gemaakt.

Bredere context
Op het gebied van wonen zijn er diverse trends zichtbaar waardoor aanpassing van het woningaanbod wenselijk is. Zo zien we onder meer vergrijzing; mensen worden ouder maar blijven ook langer zelfstandig wonen. Woonruimte moet daarom ook steeds meer levensloopbestendig zijn, zodat senioren er met aanpassingen kunnen blijven wonen. Aan de andere kant zijn er meer éénpersoonshuishoudens ontstaan, waardoor de vraag naar appartementen groter is. Verder staat betaalbaarheid van koopwoningen ook onder druk, wat weer de doorstroming op de woningmarkt als geheel belemmert. Aan de andere kant zijn er ook kansen. Zo kunnen leegstaande winkel- en kantoorpanden in de Oldenzaalse binnenstad omgetoverd worden tot woonruimte, wat zowel helpt om leegstand tegen te gaan als meer woonruimte te realiseren.