Afbeelding
Foto: KRD / Wikipedia Creative Commons

SP wil rem op opslag kernafval

TWENTE - De SP Statenfractie in Overijssel is tegenstander van ondergronds opgeslagen kernafval in Overijssel en over de grens. Dit gebied is in beeld om mogelijk kernafval op te slaan. Het kernafval wordt nu nog tijdelijk bovengronds bewaard in Ahaus en vijftien andere plekken in Duitsland. Omdat Duitsland stopt met de productie van kernenergie moet het radioactieve afval ondergronds opgeslagen worden voor een miljoen jaar. De SP steunt al jaren protesten voor spoedige sluiting van de verouderde centrale in Lingen.

De partij wil echter niet dat de gezondheid van de bewoners van de grensregio in gevaar komt. Fractievoorzitter Herman Kalter: “Dit is een besluit dat mogelijk een grote invloed heeft op Twente. Met een mogelijke termijn van wel een miljoen jaar mag je rustig zeggen voor de eeuwigheid. Opslag van zulk gevaarlijk afval zo dicht bij de grens kan enorme gevolgen hebben voor de veiligheid van Twente en onze bodem. Overijssel zou wat de SP betreft samen met onze buurprovincies protest moeten aantekenen bij de Duitse overheid met de heldere boodschap dat wij hier niet op zitten te wachten.”

Nederland geselecteerd
Kernafval bestaat uit een mengsel van radioactieve stoffen. Dit blijft als geheel een hele lange tijd radioactief, ongeveer 240.000 jaar. Daarom is het belangrijk dat het afval goed opgeborgen wordt, zodat het voor niemand gevaarlijk is. De grond moet aan een bepaald aantal eisen voldoen. Zo moet de bodem bijvoorbeeld samengesteld zijn uit kleigesteente, kristallijngesteente of steenzout. Bijna het gehele gebied in Twente en de grens bij de Achterhoek is geselecteerd. Er is al een zekere angst voor het afval en kernenergie in het algemeen. Zo kregen inwoners van Noordoost-Twente eerder zelfs jodiumtabletten. Dit kan beschermen bij radioactieve straling.