Afbeelding
Foto:

Echtpaar Ilhan-Ozturk 60 jaar getrouwd

Door Martin Meijerink
OLDENZAAL - Afgelopen vrijdag was het echtpaar Ilhan–Ozturk 60 jaar getrouwd. Gewapend met camera en mondkapje, op de afgesproken tijd aan de Brederostraat te Oldenzaal.

Bij binnenkomst schoenen uit en huissloffen aan. Op corona-afstand aan tafel, raak ik direct in gesprek met twee vriendelijke mensen. Mehmet Ilhan (79) is wanneer hij rustig praat goed verstaanbaar. Hij oogt een en al vriendelijkheid. Wat mij direct opvalt zijn de plastic bekers die in de vensterbank staan met jonge tomatenplantjes. Daarmee is de hobby van Mehmet direct zichtbaar: zijn volkstuintje. Stekjes die in het voorjaar de vruchten moeten opleveren. De hobby van Mehmet is dan ook direct verklaard, dat is zijn groentetuintje achter het huis.

Ayse
Zijn drie jaar jongere vrouw Ayse (76), lief en ingetogen, is de spil in huis. Ze is huisvrouw, moeder, oma. Zestig jaar geleden trouwden ze in dat kleine dorpje Emmiler in Centraal-Anatolië. Twee jonge mensen die elkaar eeuwig trouw beloofden. Er werd toen drie dagen feest gevierd in het dorp, dat ging in die tijd zo. Nu vieren ze met hun kinderen, een dochter en twee zoons feest in gepaste vorm. Ze zijn rijkelijk gezegend met zeven kleinkinderen en een achterkleinkind. Ayse, de spil in huis, is dagelijks in de weer met haar hobby haken en breien, ze maakt prachtige babykleertjes die ze aanbiedt op de Weerselose markt. De dagen zijn goed gevuld, Mehmet benadrukt dat hij dagelijks in gebed is in de Fathih Moskee aan de Berkstraat in Oldenzaal.