Afbeelding
Foto:

Bijzondere bomen geplant op Hulsbeek

OLDENZAAL - Afgelopen week zijn op het Hulsbeek 1.050 bijzondere bomen geplant. Deze bomen komen op de plekken waar bomen gekapt zijn om de bebossing op het park gezond te houden.

De gekozen soorten zijn een mix van bomen die goed tegen droogte kunnen, lekkere vruchten voor mens en dier geven, de bosbodem vruchtbaarder maken en meer variatie in boomsoorten geven. De afgelopen jaren is als gevolg van de droogte gebleken dat veel bestaande bosbomen op het Hulsbeek het zwaar hebben om te overleven. De bosbomen stammen nog uit de tijd dat er veel naaldbomen werden aangeplant als productiebos. Ze zijn voor een deel aangetast door insecten waarna ze afsterven. Door het snel kappen van dode bomen kan verspreiding van deze insectenaantasting beperkt worden. Op deze kaplocaties worden nieuwe bomen geplant.

Nieuwe boomsoorten
Door klimaatverandering en andere inzichten in bosbeeld is er gezocht naar nieuwe boomsoorten die beter passen bij het multifunctionele doel van het bos en beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Ook worden enkele gekapte bosdelen niet herplant. Hier wordt de bodem wel bewerkt. Dit maakt het groeien van spontaan bos mogelijk doordat gevallen zaden de kans krijgen om natuurlijk te kiemen. De nieuwe boomsoorten zijn de Noorse esdoorn, boomhazelaar, tamme kastanje, winterlinde, zoete kers, haagbeuk en de wintereik. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen; zo geven de boomhazelaar, kastanje en zoete kers lekkere vruchten én zijn goed bestand tegen droogte. Linde en Haagbeuk zijn oude in Nederland thuishorende boomsoorten die bovendien door hun heel goed verteerbare blad de bosbodem sterk verbeteren. Een goede bosbodem zorgt weer voor rijk bodemleven en voedselopname door bomen. Deze soorten groeien ook goed in de schaduw. Noorse esdoorn en Wintereik geven door hun bladeren en bijzondere schors extra schoonheid aan een gevarieerd bos.