Afbeelding
Foto:

Geen beperking cross op eigen terrein

TUBBERGEN - De gemeente gaat het rijden met crossmotoren op eigen terrein niet beperken. De gemeenteraad heeft dit afgelopen week formeel vastgelegd.

De gemeenteraad behandelde de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin artikel 5.32 min of meer vastlegt dat rijden op een crossmotor buiten wedstrijdverband niet toegestaan is op enig terrein dat niet een echte weg is. Oftewel, recreatief crossen op eigen terrein mag niet. De onderbouwing is dat crossmotoren vaak voor de nodige overlast zorgen.

Niet wenselijk
In Tubbergen is echter een rijke historie op motorcrossgebied en het kan met recht gezien worden als een onderdeel van de Twentse plattelandscultuur. Veel jongeren beginnen met crossen op een oude brommer en er is veel interesse voor wedstrijden. Vaak is dit een leuk opstapje voor hen om ook wat techniek en andere vaardigheden te leren. Crossen is dan ook niet echt weg te denken. Dit was aanleiding voor de fracties Dorpen Centraal, Gemeentebelangen-VVD, PvdA en CDA om met een amendement te komen dat aangenomen is. "Momenteel doen in de crosswereld steeds modernere en stillere technieken hun intrede (te denken valt aan elektrische mountainbikes en elektrische crossmotoren), wat ervoor zorgt dat de eventuele overlast de komende jaren alleen maar minder zal worden. Daarnaast hebben wij als gemeente reeds jaren een tekort aan handhavingscapaciteit.", aldus het amendement. Er is nu vastgelegd dat de gemeente het crossen niet verder gaat reguleren dan in de reeds bestaande APV het geval is, dus alleen wedstrijden blijven nog wel verboden zonder ontheffing, maar recreatief crossen niet. Uiteraard werd het besluit met enthousiasme ontvangen door de lokale crosswereld. De fracties kregen dan ook in de aanloop naar de besluitvorming al veel reacties op dit voorgenomen besluit.