Afbeelding
Foto: Shutterstock

Oldenzaal goed voorbereid op komende verkiezingen

OLDENZAAL - Helemaal zeker zijn we op dit moment nog niet óf de komende Tweede Kamerverkiezingen ook echt in maart gehouden kunnen worden. Maar de gemeente Oldenzaal is hoe dan ook nu al goed voorbereid op deze bijzondere verkiezingen en de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Het zal de lezer niet verbazen dat ook de komende Tweede Kamerverkiezingen deze keer geheel anders verlopen dan voorheen. Mits deze doorgaan, is de 'hoofd-stemdag' gewoon op woensdag 17 maart. Wel is het dan mogelijk om op maandag 15 en dinsdag 16 maart vervroegd te stemmen. Dit is dan wel nadrukkelijk voor stemmers uit risicogroepen; zij kunnen dan terecht in het Oldenzaalse stadhuis en bij wijkcentrum 't Blikpunt. Op beide dagen zijn de stembureaus dan geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

Nieuwe mogelijkheden
Naast het vervroegd stemmen kunnen kiezers van 70 jaar en ouder ook per brief stemmen. Zij ontvangen hiervoor per post de benodigde papieren. De ingevulde stemformulieren kunnen dan per post geretourneerd worden of ingeleverd worden bij het gemeentehuis. Voordeel: dit punt is vanaf 10 maart dagelijks open van 09.00 tot 17.00 uur, waardoor dit dus altijd op een rustig en veilig moment kan. Uiteraard kunnen kiezers die dit willen ook gebruik maken van de gebruikelijke mogelijkheid om per volmachtsstem uit te laten brengen door een andere stemmer. Per kiezer is het toegestaan om met maximaal drie machtigingen te stemmen. Eerder was dit maximumaantal twee machtigingen.

Goed op sterkte
Eén van de onzekerheden in het stemproces dit jaar was: hebben we straks voldoende mensen om de bezetting van de stembureaus op peil te houden? Immers, zoals menig stemmer weet worden deze stemlocaties veelal bezet door een wat oudere doelgroep. Mensen die dus zelf nu in de risicogroep vallen. Oldenzaal hoeft zich geen zorgen te maken; er zijn ook voor dit jaar voldoende aanmeldingen binnengekomen om de verkiezingen goed te laten verlopen. De gemeente wijst geïnteresseerden op de website www.elkestemtelt.nl, waar informatie staat over het werken op een stembureau in een andere gemeente.