Afbeelding
Foto:

Winterjas aan in de auto: erg onveilig volgens de ANWB

De ANWB kwam onlangs met een interessant feitje: het dragen van een winterjas achter het stuur is niet verstandig en kan bij ongevallen zorgen voor zware verwondingen...

In de wintermaanden zitten we allemaal wel eens met de jas achter het stuur. Zeker voor een korte rit in een steenkoude auto is dit een stuk aangenamer. Toch adviseert de ANWB bestuurders en passagiers om hun dikke winterjas of donsjack uit te doen voor de veiligheid. Ook andere winterkleding kan nadelig zijn voor de verkeersveiligheid. Aanleiding voor de opmerkelijke oproep was een test van de Duitse zusterclub ADAC. Bij een crashtest werd een botsing gesimuleerd waarbij een volwassene en kind met dikke winterkleding in de auto zaten. Bij het dragen van deze kleding zit de riem verder van het lichaam. Bij een botsing - zelfs met een lage snelheid - kan de riem zo door de kleding in het lichaam snijden. Dit zou ernstig buikletsel kunnen veroorzaken aan zachte weefsels zoals darmen, lever en milt. De ADAC gaat nog een stap verder en raadt ook het dragen van een sjaal en muts af omdat deze het zicht belemmeren. Dikke handschoenen zorgen voor minder grip op het stuur en grote winterlaarzen kunnen gasgeven en remmen lastiger maken.

Advies
Het is aan te raden om de dikke winterjas dus uit te laten of over de riem aan te trekken voordat je gaat rijden. Uiteraard zijn er ook andere oplossingen; zo is het gebruik van een standkachel handig om de auto al voor de rit goed op te warmen. Comfortabel én dus ook een stukje veiliger in deze context.