Afbeelding
Foto:

Zoektocht naar de naam van een onbekende onderduiker

WEERSELO - Op het vliegveld Twente zijn op het Weerselose deel in 1944 twaalf mensen gefusilleerd. Hun lichamen zijn in 1947 gevonden, elf personen zijn geïdentificeerd, één man niet. Het waren de zes verzetsmensen: Jules Haeck, Jannes en Gerrit Hulsbeek, Bernard Evers, Geert Schoonman en Hessel Zwarts. En vijf Joodse onderduikers: Herman van Coevorden, Eduard Denneboom, Jeanette Meijers-Spier, Hedwig Wolff-Maschke en Rika van Zuiden ten Brink. En dan onze onbekende man, waarvan wordt aangenomen dat het ook een Joodse onderduiker was. Hij is op 27 september 1944 samen met de vijf Joodse onderduikers gefusilleerd op vliegveld Twente en daar begraven.

De andere onderduikers zijn opgepakt bij de familie Smienk aan de Spinnersweg in Hengelo en de familie Groot Bramel aan de Rietmolenweg te Enschede. De Heemkunde Weerselo denkt daarom dat de onbekende man ook in Hengelo of Enschede is opgepakt en van elders kwam. "We hebben zijn graf gevonden op de Algemene Begraafplaats de Rusthof bij Amersfoort. In de krant vonden we zijn signalement. Men heeft nooit kunnen ontdekken om wie het ging. Mogelijk omdat het om een Joodse man gaat waarvan de familie is omgebracht. Als hij hier uit de buurt kwam of een verzetsman was geweest, had vast wel iemand hem herkend." Voor meer informatie over de slachtoffers van het vliegveld: https://oorlogsdodendinkelland.nl/massa-executies-op.../

Weet u iets?
De Heemkunde hoopt dat iemand hen iets meer over hem kan vertellen. Zijn signalement is opvallend: hij was erg netjes gekleed in een grijs pak met een streepje en een opvallende overjas, grijs met een rood blokje, gecombineerd met zijn licht blonde haar. Misschien heeft hij op zijn onderduikadres spullen achtergelaten? Zet hen op het goede spoor zodat ook hij een naam krijgt en eventuele familie kan worden ingelicht. Ook informatie over de andere slachtoffers en de beide onderduikadressen is welkom. Laat het weten op heemkundeweerselo@gmail.com of bel 06-22338121 (Maria Löbker-Ribbert)