Afbeelding
Foto:

Starterslening Oldenzaal ook in 2021: Regeling voorziet in grote behoefte

OLDENZAAL - Starters op de woningmarkt hebben veel baat bij de Oldenzaalse startersleningen. De regeling was de afgelopen twee jaar een succes; in 2019 en 2020 werden in totaal 38 leningen verstrekt.

De gemeenteraad besloot om in 2021 nog eens 200.000 euro in te zetten waarmee dan nog eens vijf startersleningen verstrekt kunnen worden. Met de starterslening kunnen mensen gunstig bijlenen om zo hun eerste woning aan te kunnen schaffen. Veel starters lopen namelijk tegen het probleem aan dat de aankoopprijs van hun woning groter is dan de maximale hypotheek die zij af kunnen sluiten. De starterslening dient dan ter overbrugging van dit gat. Iedereen in Oldenzaal die nog niet eerder een woning heeft gekocht komt in aanmerking voor een starterslening. Op dit moment lopen nog acht aanvragen bij SVN, de organisatie die de startersleningen uitvoert voor de gemeente Oldenzaal.
Andere maatregelen
Er zijn ook andere, positieve ontwikkelingen die de kansen van starters op de woningmarkt vergroten. Zo is het afschaffen van de overdrachtsbelasting op woningen gunstig voor deze starters, waar iedere euro telt. Verder zet de gemeente Oldenzaal ook actief in op het verbeteren van het lokale woningaanbod. Meer nieuwbouw en verbouw de komende jaren, in bijvoorbeeld de Stakenbeek en de Graven Es, moet bijdragen aan de kansen van jongeren en starters om een woning te krijgen in Oldenzaal. Het vasthouden van ook met name jongere inwoners is belangrijk om te voorkomen dat zij wegtrekken naar andere plaatsen.