Afbeelding
Foto:

Wandel- en Fietstocht langs de Wigboldgrens

OLDENZAAL - Misschien heb je ze al zien staan, die roomwitte palen op diverse plekken in Oldenzaal. Dat zijn Wigboldpalen. Op 2 november heeft de werkgroep Grensstenen van De Dree Marken in samenwerking met Gemeente Oldenzaal deze zeven fraai uitgevoerde Bentheimerzandstenen grenspalen geplaatst op de Wigboldgrens van Oldenzaal.

Voorop staat het stadswapen van Oldenzaal. Je wordt zo bij binnenkomst van het Wigbold verwelkomd met de gezegende groet van een bisschop. Het Wigboldrecht, dat vooraf ging aan het Stadsrecht, stond aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van Oldenzaal als stad. De Wigboldpalen, die de grens markeerden van het Wigbold, het gebied waar het Wigboldrecht gold, vertegenwoordigen daarom een zeer belangrijk stuk cultureel erfgoed van Oldenzaal.

Mooie route
In de door de Werkgroep Grensstenen gemaakte folder staat een kaartje van de Wigboldgrens en een wandel- en fietsroute langs die grens. Op dat kaartje kun je zien dat de Wigboldgrens in het huidige stratenpatroon nog heel goed zichtbaar is. Dat is best heel bijzonder. Deze folder is gratis te verkrijgen bij Tourist Info Oldenzaal, de Bibliotheek van Oldenzaal, het Palthe Huis, in het Stadhuis van Oldenzaal en bij Tourist Info De Lutte. Een wandeling of fietstocht langs de Wigboldgrens van Oldenzaal doet je die eeuwenoude grens beleven. Onderweg kom je natuurlijk de zeven Wigboldpalen tegen. Ze stonden bij een aantal toegangswegen naar de stad. In de folder lees je er meer over. Ga op pad, kijk met andere ogen naar de straten, speur oude toegangswegen van Oldenzaal op en ontdek bijvoorbeeld dat de Joodse Begraafplaats aan de Wigboldgrens lag.