Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Oldenzaal zet in 2021 weer nematoden in

OLDENZAAL - In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente Oldenzaal dit jaar voor het eerst nematoden (kleine wormpjes) ingezet. Als gevolg van deze methode waren er dit jaar minder en kleinere nesten dan voorgaande jaren. De gemeente zet deze methode daarom in 2021 weer in op plekken waar veel mensen samenkomen.

In de overige prioriteitsgebieden wordt de overlast net als dit jaar, komend jaar bestreden door het wegzuigen van nesten. Ook biodiversiteit en selectiever maaien zijn weer onderdeel van de bestrijdingsaanpak. De aanpak van de processierups dit jaar heeft voor minder en kleinere nesten gezorgd dan voorgaande jaren. Door ervaring wordt het bestrijdingsplan steeds een stapje beter. Op hoofdlijnen is de bestrijdingsmethode in 2021 hetzelfde, wel zijn er enkele aanvullingen in het plan van aanpak.

Bestrijdingswijze in 2021
In gebieden met de hoogste prioriteit wordt de eikenprocessierups in 2021 weer biologisch bestreden met nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die van nature gewoon in onze bodem voorkomen. Ze worden rond april verspoten over de gehele boomkroon, waarna ze zorgen voor een infectie bij de processierups waardoor deze vroegtijdig afsterft. De gemeente Oldenzaal is daar-naast nieuwsgierig naar het effect van het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari. Op een hardnekkige locatie gaat de gemeente daarom een proef doen met dit middel. Daarnaast worden de nesten in 2021, net als het afgelopen jaar, weer weggezogen.

Minder overlast
Omdat de gemeente Oldenzaal de laatste jaren intensiever heeft bestreden, verwachten zij dat er volgend jaar eerder sprake is van controle in gebieden met de hoogste prioriteit. Dit betekent dat eerder duidelijk is waar de nematoden hun werk hebben gedaan en de gebieden voor het wegzuigen sneller aan de beurt kunnen komen. Achter het rupsenprobleem schuilt een duidelijk signaal: onze natuur is van slag en is zelf niet meer in staat de plaag aan te pakken. Het opnieuw opbouwen en verstevigen van ons ecosysteem is de beste oplossing voor het probleem. Om die reden zorgt de gemeente Oldenzaal de komende jaren voor meer variatie in het stedelijk groen.