Afbeelding
Foto:

Aanpak voor maatregelen Natura 2000

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel gaan de realisatie van de maatregelen voor natuurherstel in drie Natura 2000-gebieden integraal aanpakken.

Het gaat voor Staatsbosbeheer over de gebieden Lemselermaten en Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek. Voor Landschap Overijssel betreft het Bergvennen & Brecklenkampse Veld. Voor de technische voorbereiding en uitvoering van de maatregelen in deze drie gebieden zal de gemeente Dinkelland het centrale aanspreekpunt zijn. De bestuurders van de gemeente, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel hebben hiervoor een afsprakenkader ondertekend. In de afgelopen jaren - tijdens de planfase - was de gemeente Dinkelland als bestuurlijk trekker al verantwoordelijk voor de maatregelen rondom de drie natuurgebieden. Voor de maatregelen in de natuurgebieden zelf zijn Staatsbosbeheer (voor Lemselermaten en Achter de Voort, Agelerbroek & Volterbroek) en Landschap Overijssel (Bergvennen & Brecklenkampse Veld) verantwoordelijk.

Nauwe samenwerking
In overleg zijn de uitwerkingen van de maatregelen (in én rondom het natuurgebied) verwerkt in één inrichtingsplan per gebied. Dit heeft de basis gelegd om ook in de realisatiefase één gezicht naar buiten te vormen: met de gemeente Dinkelland als bestuurlijk trekker en het projectteam als centraal aanspreekpunt. Hiermee komen de technische voorbereiding en uitvoering van de maatregelen in handen te liggen van het projectteam, zodat dit ook in één keer kan worden aanbesteed. Het betreft maatregelen om de unieke, kwetsbare natuur in de gebieden te beschermen en weerbaarder te maken tegen invloeden van buiten. Zo dragen de maatregelen in Bergvennen & Brecklenkampse Veld onder meer bij aan de instandhouding en uitbreiding van de waterlobelia en andere beplanting in dit mooie gebied.