Afbeelding
Foto:

Vrijwilligers onmisbaar in Oldenzaalse samenleving

OLDENZAAL - Deze maandag was de Nationale Vrijwilligersdag. Hét moment om stil te staan bij de grote waarde die vrijwilligers hebben voor onze lokale gemeenschappen. Oldenzaal stond ook op een aangepaste wijze stil bij het belang van de vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk is in Twente in de brede zin nog heel gewoon. Het is een uitvloeisel van het noaberschap; de wens om iets voor elkaar te doen als goede buren. In Oldenzaal ligt het percentage vrijwilligers, niet verrassend, boven het landelijk gemiddelde; ruim een kwart van de inwoners is actief als vrijwilliger. Jong én oud. Vrijwilligerswerk is de afgelopen jaren ook steeds belangrijker geworden. Door de terugtrekkende rol van de overheden, de toegenomen druk op verenigingen en organisaties en andere factoren is er een zwaardere last op hun schouders gekomen. En uiteraard zorgt ook de huidige crisis voor de nodige uitdagingen; voor veel mensen ligt hun vrijwilligerswerk noodgedwongen stil, bijvoorbeeld omdat dit gericht is op kwetsbare groepen zoals ouderen of omdat zij zélf vallen onder deze kwetsbare groep.

Waardering
Om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet organiseert de gemeente normaliter de uitreiking van de Gouden Boeskool rond deze tijd; de lokale vrijwilligersprijs voor organisaties en individuele vrijwilligers. Men doet dit altijd met een heel gezellig samenzijn en een feestelijke uitreiking, maar dat was dit jaar niet haalbaar. Om toch vrijwilligers te bedanken koos het college van Burgemeester en Wethouders de digitale weg. Met een videoboodschap op Facebook bedankte wethouder Rob Christenhusz alle lokale vrijwilligers voor hun inzet. "Toppers zijn jullie!" Ook burgemeester Patrick Welman schaarde zich achter deze boodschap. Hij bedankte samen met de andere Twentse burgemeesters ook nog specifiek de lokale en regionale brandweervrijwilligers in een videoboodschap van de Brandweer Twente.