Afbeelding
Foto:

Nieuwe eigenaar voor molens

DINKELLAND / TUBBERGEN - De gemeenten Tubbergen en Dinkelland doen een drietal molens van de hand. Landschap Overijssel neemt de molens in Vasse, Fleringen en Ootmarsum over als eigenaar. Naast beheer van het mooie landschap is namelijk ook behoud van dit soort uniek erfgoed een taak van Landschap Overijssel. Immers, objecten zoals deze molens zijn toch zeker beeldbepalend.

Voor drie Twentse molens vinden de gemeenten in Landschap Overijssel een partij die ervoor kan zorgen dat de molens goed behouden én toegankelijk blijven. Molens De Mast (Vasse), Frielink (Fleringen) en Oude Hengel (Ootmarsum) vertellen het verhaal over vroegere productiemethoden. Watermolen De Mast in Vasse werd in het verleden gebruikt voor het persen van olie uit zaden en voor het malen van koren. Ook de windmolens Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum waren in gebruik als korenmolens. De molens stonden lang in de gemeentelijke boeken; zo is Tubbergen sinds 1942 eigenaar van De Mast en sinds 1955 van Frielink. Dit past nu niet meer bij de gemeentelijke taken.

Behoud belangrijk
Veel molens zijn inmiddels verdwenen. En dat is jammer, want daarmee verdwijnen karakteristieke, landschappelijke objecten en bovendien de verhalen over oude productiemethoden. Tot het begin van de twintigste eeuw waren molens nog volop in gebruik. Door de opkomst van andere energiebronnen zijn veel molens verdwenen. "Dit soort erfgoed vergroot de natuur- en cultuurhistorische waarde van het Twentse landschap”, vertelt Eibert Jongsma, plaatsvervangend directeur van Landschap Overijssel. "De molens vertellen het verhaal van onze gemeenschappelijke Twentse geschiedenis. Wij zien dat als een belangrijke verbindende factor.”

Mooie toevoeging
Landschap Overijssel is heel blij met de overdracht. "De molens passen goed bij ons erfgoedbeleid en als nieuwe eigenaar zullen we ervoor zorgen dat de molens bewaard blijven én toegankelijk, zodat we de verhalen van het landschap kunnen blijven vertellen”, aldus Eibert Jongsma. Ook de gemeenten zijn blij. "In Landschap Overijssel hebben we een partij gevonden die ervoor kan zorgen dat deze rijksmonumenten goed behouden en toegankelijk blijven. De molens zijn bij hen in goede handen”, aldus wethouder Ursula Bekhuis.