Afbeelding
Foto:

Ook uw brief kan een leven veranderen!

OLDENZAAL - Jaarlijks komen in december wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. De Oldenzaalse afdeling van Amnesty International zal ook dit jaar een schrijfactie houden, in aangepaste vorm.

Vorig jaar werden 6.6 miljoen brieven, kaarten of digitale berichten geschreven. De reactie van Nasu Abdulaziz (26) uit Nigeria: "Ik ben enorm blij met alle brieven. Het betekent dat mensen zich zorgen maken over mij." De overheid sloopte met grof geweld de wijk waar hij woonde. Nu zijn er gesprekken over onderdak voor Nasu's gemeenschap. Amnesty volgt het op de voet. In december 2020 vraagt Amnesty International aandacht voor 10 personen of groepjes mensen. Een van hen is Germain Rukuki uit Burundi. Hij voerde actie tegen de martelpraktijken in zijn land. Germain werd schuldig bevonden aan een aantal schijnaanklachten, waaronder ‘rebellie' en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid'. Hij kreeg 32 jaar cel. Informatie over de andere mannen en vrouwen staat op https://oldenzaal.amnesty.nl/

Beperkte acties
In verband met corona is de groep Amnesty Oldenzaal dit jaar beperkt in het voeren van acties. Er zijn geen stands in het stadhuis en op andere vertrouwde plaatsen in Oldenzaal. Gelukkig zijn er twee alternatieven. In de nieuwe bibliotheek in den Vijfhoek presenteert Amnesty Oldenzaal vanaf dinsdag 8 december tot eind december de Amnesty actie Write for Rights 2020 met beelden en filmpjes. Bezoekers kunnen vijf brieven voor vijf personen of groepjes mensen ondertekenen en de brieven daar in een postdoos achterlaten. Deze beperkte schrijfactie vraagt weinig tijd en past in de Covid voorschriften die in de bibliotheek worden gehanteerd.

Thuis schrijven
Nieuw is het thuisschrijfpakketje. Elk jaar werden ook in Oldenzaal brieven (over)geschreven aan de hand van een voorbeeld. Handgeschreven brieven maken nog meer indruk dan ondertekende brieven. In 2020 biedt Amnesty International een schrijfpakketje aan zodat mensen thuis brieven kunnen (over)schrijven. 1 pakketje bevat 10 verschillende voorbeeldbrieven, een schrijfblok, een pen, een raamposter (A4) en 10 blanco groetenkaarten. De brieven zijn kort en er is een vertaling aanwezig. Naast een brief kan ook een groetenkaart worden geschreven. Amnesty Oldenzaal hoopt dat er ook in Oldenzaal thuis geschreven wordt. Het pakketje kan worden aangevraagd via amnestyoldenzaal@kpnplanet.nl of telefoon 0541 552061 en wordt thuis in de brievenbus bezorgd. Alle brieven en groetenkaarten kunnen vanaf 8 december in de nieuwe bibliotheek in de postdoos worden gelegd.