Afbeelding
Foto:

Sociale partners praten mee over plan sociaal domein

OLDENZAAL - Het sociaal domein; een waar spook voor de gemeentelijke begrotingen. Alles wat met werk, inkomen en zorg te maken heeft is duur én lastig om goed te regelen. Zeker wanneer je zoals Oldenzaal aankijkt tegen fikse bezuinigingen. Een goede samenwerking en overleg met lokale partners is dan ook van groot belang. Komende week bespreekt de gemeente het nieuwe Masterplein Sociaal Domein met de betrokken partners.

De gemeente kreeg de afgelopen jaren meer en meer taken toegeschoven vanuit het Rijk op het gebied van zorg, welzijn en ondersteuning in de brede zin. Iedere inwoner heeft recht op een goede ondersteuning wanneer dit nodig is, is het uitgangspunt in Oldenzaal. Maar er moeten met het oog op stijgende kosten wel concrete keuzes gemaakt worden.

Masterplan
Het Masterplan Sociaal Domein omvat twee belangrijke hoofdlijnen. Dit zijn: zorg en ondersteuning dichterbij de inwoner brengen én het aanpassen van de maatwerkvoorzieningen. De gemeente hoopt hiermee de beheersbaarheid van kosten te verbeteren maar tegelijk ook door te kunnen groeien naar een lange termijn model dat werkt.

Belangrijke partners
De gemeente leunt in de praktijk ook veel op sociale partners die bepaalde vormen van ondersteuning concreet uitvoeren. Sommige onderdelen van het Masterplan zullen voor hen ook concrete gevolgen hebben qua werkwijze, ambities en financiële consequenties. De gemeente wil deze graag toelichten én hen de gelegenheid geven om te reageren op het Masterplan tot nu toe. Lees: er gaat gesneden worden in veel subsidies en de organisaties gaan dit voelen. Zo moet Impuls straks tot 200.000 euro inleveren, gaat het budget voor overige structurele subsidies omlaag en er zal minder met maatwerk gewerkt worden. De gemeente ziet ook potentiële risico's met dit soort ingrepen. Bijvoorbeeld een hoger beroep op duurdere zorg doordat ondersteuning vanuit Impuls wegvalt. Ook bijvoorbeeld wachtlijsten kunnen voor maatschappelijke onrust zorgen.