Afbeelding
Foto:

Het voedselbos

LOSSER - Alles wat we kunnen doen om ons klimaatneutraal te krijgen moeten we aangrijpen. We kunnen niet meer terug naar de tijd, toen de mens leefde van het vinden van al het eetbare in de eigen omgeving zoals de opbrengst van de jacht op dieren het eten van noten, bessen en al het andere fruit aan bomen en struiken, kruiden en meer. Ons voedsel komt uit de hele wereld op onze markten, maar dat betekent wel een aanslag op duurzaamheid. We kunnen al een bijdrage leveren door ons eigen voedsel te produceren, uiteraard op bescheiden schaal maar alle kleine beetjes helpen. Op deze manier worden we meer zelfvoorzienend.

Voedselbossen verhogen de biodiversiteit en leveren binnen een paar jaar voor langere tijd voedsel. Nederland bestaat voornamelijk uit monocultuur, dat wil zeggen op grasland staat gras, maar dan ook alleen maar gras zonder bloeiende plantjes die tussen het groene gras veel kleur geven aan de weilanden en bovendien een rijke voedselbron zijn voor insecten en vogels. Op dit moment bestaat Nederland voornamelijk uit monocultuur. Op heidevelden staat heide en op graslanden gras. Volgens biologen sterven veel insecten en dit heeft weer grote gevolgen voor vogels. Er is een grotere variatie nodig voor insecten om te kunnen overleven. Daarom heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het versterken van de biodiversiteit hoog op de agenda staan.

Eetbaar plantsoen
Nu is een voedselbos wel heel erg ambitieus; op bescheiden schaal kunnen we het beter hebben over een eetbaar plantsoen. Met een eetbaar plantsoen ga je anders naar groen kijken. De nieuwe biodiversiteit ziet er heel anders uit en het leert de buurt ook anders om te gaan met dit groen. Bijvoorbeeld met een pompoenenveld - dat is een bijzonder veelzijdig product. Je merkte al gauw dat pompoenen kweken, zeker in een open veldje, veel tijd en aandacht vraagt. En de opbrengst kan ook tegenvallen. Samen in de buurt een eetbaar plantsoen aanleggen en daar dan met elkaar letterlijk de vruchten van plukken. De bewoners hebben de regie, de gemeente faciliteert. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we enthousiaste bewoners nodig die dit willen mee organiseren. Deel je ideeën met zoveel mogelijk buren en doe een voorstel of maak een plan. Bijvoorbeeld door het te plaatsen in een WhatsApp groep, ontdek welke talenten je hebt en doe het vooral samen voor een betere en leefbaardere buurt/straat.

Ook in uw buurt?
Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam wil de initiatieven ondersteunen. Ze kunnen u helpen bij het afsluiten van een Greune Deal. Daarbij kunt u financiële ondersteuning krijgen van de gemeente Losser. Stuur voor een goed idee een mail naar infoVLD@losser.nl